Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in ZDA podpisale nov memorandum o soglasju o Fulbrightovem programu izmenjav

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Slovenija in Združene države Amerike so podpisale nov memorandum o soglasju o Fulbrightovem programu izmenjav, ki daje pravno podlago za ta vodilni ameriški vladni program mednarodnih izobraževalnih izmenjav v Sloveniji.
Veleposlanica ZDA Jamie L. Harpootlian in ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec med podpisovanjem sporazuma.

Veleposlanica ZDA Jamie L. Harpootlian in ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec | Avtor: MIZŠ

Državni zbor RS je zakon o ratifikaciji memoranduma sprejel prejšnji teden. Novi memorandum sta podpisali veleposlanica ZDA Jamie L. Harpootlian in ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec.

Prejšnji memorandum o soglasju se je iztekel decembra 2021. Novi memorandum odpravlja klavzulo o časovni omejitvi veljavnosti sporazuma in kodificira spremembe prejšnjega memoranduma o soglasju iz leta 2014.

»Z odpravo klavzule o časovni omejitvi veljavnosti bo ta sporazum veljal za nedoločen čas. To bo akademikom in znanstvenikom omogočilo povezovanje in gradnjo mostov, ki bodo poglobili vezi med našima državama,« je dejala veleposlanica Harpootlian.

Od leta 1993 je bilo v program vključenih prek 400 doktorskih študentov in raziskovalcev, in sicer 212 slovenskih in 190 ameriških.

»Podpis Fulbrightovega memoranduma med Slovenijo in ZDA za neomejeno obdobje priča o dobrem dosedanjem sodelovanju, zgrajenem tesnem in trdnem zaupanju in podpori znanju obeh držav za prihodnje,« je poudarila ministrica Kustec. »Fulbrightov program velja za enega najprestižnejših mednarodnih izobraževalnih in akademskih programov. Štipendistom omogoča študij in raziskovalno delo na najboljših univerzah in inštitutih. Na obeh straneh je to priložnost dosedaj izkoristilo preko 400 štipendistov, izmed katerih jih je mnogo kasneje naredilo vrhunsko mednarodno akademsko in raziskovalno kariero. Zelo sem vesela, da smo kot država s to odločitvijo dali podporo in zavezo za prihodnost vloge in pomena znanja,« je še izpostavila ministrica Kustec.

Fulbrightov program je v 75 letih delovanja omogočil stotisočem nadarjenih in uspešnih študentov, profesorjev, učiteljev, umetnikov in strokovnjakov z vseh področij, da študirajo, poučujejo in izvajajo raziskave, izmenjujejo ideje in prispevajo k iskanju rešitev za zahtevne globalne izzive.

V programu je od ustanovitve leta 1946 sodelovalo več kot 400.000 udeležencev, med njimi 40 voditeljev držav ali vlad, 61 Nobelovih nagrajencev, 75 štipendistov Fundacije MacArthur, 89 prejemnikov Pulitzerjeve nagrade in 16 prejemnikov ameriške predsedniške medalje svobode.