Skoči do osrednje vsebine

Obrambni in zunanji ministri EU potrdili Strateški kompas

Na skupnem zasedanju obrambnih in zunanjih ministrov EU, ki je 21. 3. 2022 potekalo v Bruslju, so ministri potrdili Strateški kompas, ki opredeljuje politične smernice za razvoj evropske obrambe in varnosti do leta 2030 na področjih kriznega upravljanja, razvoja zmogljivosti, partnerstev in odpornosti. Zasedanja se je v imenu obrambnega ministra udeležil državni sekretar za obrambo Tone Slak.

Obrambni in zunanji ministri EU so potrdili predlog končnega besedila dokumenta Strateškega kompasa, na katerega je pomembno vplivala vojna v Ukrajini. Strateški kompas bo okrepil strateško avtonomijo EU in njeno sposobnost sodelovanja s partnerji za zaščito njenih vrednot in interesov. Močnejša in sposobnejša EU na področju varnosti in obrambe bo prispevala h globalni in čezatlantski varnosti ter bo komplementarna Natu, ki ostaja temelj kolektivne obrambe v Evropi.

Države članice so v razpravi pozdravile Strateški kompas, ki predstavlja dober kompromis med potrebnimi ambicijami in operativno naravnanostjo, kjer je bilo poudarjeno, da bo ključna hitra implementacija zavez. Ministri so veliko pozornosti namenili razvoju Zmogljivosti za hitro napotitev, ki bo predstavljala nadgraditev hitrih odzivnih sil EU z možnostjo napotitve do 5000 vojakov na različna krizna območja. Zmogljivost bo postala operativna do leta 2025, prve skupne vaje pa se bodo začele izvajati že v naslednjem letu. Strateški kompas bodo voditelji držav članic EU dokončni potrdili na Evropskem svetu konec tega tedna.

Državni sekretar Tone Slak je poudaril nujnost zavedanja, da ima varnost svojo ceno in da ta zahteva povečevanje obrambnih izdatkov. Po njegovi oceni je dokument signal močne zavezanosti h krepitvi evropskih obrambnih zmogljivosti v tesnem sodelovanju z Natom.

Sledila je delovna večerja ministrov za obrambo EU z razpravo o razmerah v Ukrajini ter nadaljevanju materialne in vojaške podpore v okviru EU in Nata. Predstavljene so bile trenutne varnostne razmere in napredovanje ruskih sil. Ministri so poudarili, da je moč EU v enotnosti. Strinjali so se, da je treba nadaljevati s podporo, tako z učinkovito uporabo EU mehanizmov, sankcij, kot tudi drugih oblik pomoči Ukrajini, vključno s sprejemom beguncev ter podporo državam, ki so pri tem najbolj izpostavljene.  

Dvorana kjer je potekalo zasedanje obrambnih in zunanjih ministrov EU. Sedijo za veliko ovalno mizo, nad njimi  je strop s pisanim geometrijskim vzorcem

Na včerajšnjem skupnem zasedanju obrambnih in zunanjih ministrov EU, ki je potekalo v Bruslju, so ministri potrdili Strateški kompas | Avtor: European Union