Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu voda na Expo 2020 tudi o vlogi slovenskih podjetij

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na okrogli mizi ob svetovnem dnevu voda v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za okolje in prostor ter Spirit Slovenija so na svetovni razstavi Expo 2020 razpravljali o podzemnih vodah v povezavi s podnebnimi spremembami. Rok Tomšič z Ministrstva za zunanje zadeve je poudaril pomen gospodarske diplomacije pri vstopanju slovenskih podjetij na tuje trge.
sodelujoči sedijo v paviljonu

Na okrogli mizi ob svetovnem dnevu voda so razpravljali o podzemnih vodah v povezavi s podnebnimi spremembami | Avtor: Patrik Vašl

1 / 2

Udeležence je uvodoma preko avdio-video povezave nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in  poudaril, da smo najbolj ranljivi ravno takrat, ko nimamo dostopa do vode. Ko govorimo o vodi, najprej pomislimo na reke, jezera in morja, ob tem pa radi pozabimo na ključni vir pitne vode, ki je pod površjem in je zaradi zunanjih dejavnikov onesnaženja ter podnebnih sprememb zelo ogrožen. Zato potrebujemo strokovno znanje, vzajemno delovanje med politiko in znanostjo ter tehnologijami, da ohranimo podzemne vode za prihodnje generacije.

Rok Tomšič, vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve, je poudaril pomen podzemnih voda kot ključnega vira pitne vode na planetu. . Trajnostno upravljanje podzemnih voda ostaja med našimi prioritetami, ob tem pa je treba poudariti, da se s tem ne ukvarja le  hidrogeologija, temveč pristop k upravljanju zahteva tudi sodelovanje gospodarstva in znanosti ter komunikacijo s politiko.

Visoki gostje so poudarili pomen inovacij in tehnologij ter vlogo sodelovanja vseh udeležencev, kajti za varovanje in trajnostno upravljanje z vodami se je treba zavedati ogroženosti vodnih virov.  Zelo pomembno je zbiranje podatkov, kar zahteva visokotehnološke in inovativne rešitve, da bi jih lahko izvedli, pa moramo upoštevati tudi raznolika kulturna okolja.

Na poslovnem dogodku je sodelovalo 11 slovenskih podjetij in institucij. Namen njihovih predstavitev in pogovorov je pridobivanje novih poslovnih partnerjev v segmentu vodnih tehnologij. S svojimi predstavitvami so se vključili tudi predstavniki slovenskih inovativnih vodnih tehnologij in znanosti za zbiranje podatkov o vodi ter vplivu vode na okolje in na zdravje. Med drugim so predstavili vesoljske tehnologije agilnega satelita za zbiranje podatkov o vodah, kar bi lahko pomagalo pri preprečevanju suš in poplav.