Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs sprejel veleposlanico ZDA Harpootlian

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v prostorih ministrstva sprejel veleposlanico Združenih držav Amerike (ZDA) v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian, stojita pred zastavama v sejni sobi.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2

Ob začetku srečanja, ki je bilo spoznavne narave, potem ko je veleposlanica februarja letos nastopila mandat v Sloveniji, je minister Hojs čestital veleposlanici Harpootlian ob imenovanju. Strinjala sta se, da je sodelovanje med Slovenijo in ZDA na področju notranjih zadev zelo dobro. Minister se je ob tem zahvalil ameriškim partnerjem za veliko različnih oblik izobraževanj in študijskih obiskov v ZDA, ki jih nudijo našim policistom. »Cenimo možnosti izmenjave izkušenj z ameriškimi strokovnjaki, saj je sodelovanje s čezatlantskimi partnerji zelo pomembno,« je poudaril Hojs.

V pogovoru sta se dotaknila tudi aktualnih razmer v Ukrajini ter vpliva na migracije in varnost v EU in širše v svetu. Minister je obsodil vojaško agresijo Rusije in podprl suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. »Zagovarjamo solidarnost z Ukrajinci,« je povedal Hojs in dodal, da moramo zagotoviti pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Minister je še povedal, da se pripravljamo na povečan prihod beguncev in skladno s tem krepimo svoje kapacitete. Trenutno je pri nas naseljenih že več kot 4000 Ukrajincev. »Slovenska policija aktivno spremlja razmere tudi s pomočjo Europola in Interpola, še zlasti na področjih trgovine z ljudmi in kibernetskega kriminala,« je še povedal minister.

Veleposlanica je dejala, da zelo ceni naše napore in prizadevanja v zvezi z migracijskimi razmerami, ki so posledica ruske agresije na Ukrajino, in ponudila pomoč ZDA, če bi jo potrebovali.