Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Bruslju udeležil Sveta za splošne zadeve, na katerem so državni sekretarji in ministri za evropske zadeve osrednjo pozornost namenili pripravam na Evropski svet, ki bo potekal 24. in 25. marca 2022.

V tem okviru so razpravljali o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, varnosti in obrambi EU, energetiki, ekonomskih vprašanjih, covidu-19, pripravah na vrh EU-Kitajska ter razmerah v Bosni in Hercegovini. Državni sekretar Dovžan je pozdravil prizadevanja EU, usmerjena v zaustavitev vojaške agresije, ter poudaril pomen nadaljnje podpore in materialne pomoči Ukrajini. V zvezi s pandemijo covida-19 je opozoril na usklajevanje ukrepov glede nenujnih potovanj in odpravo ozkih grl pri donacijah cepiv iz EU. 

Člani Sveta za splošne zadeve so v nadaljevanju razprave pozornost posvetili  zbirnemu poročilu francoskega predsedstva ter časovnici glede evropskega semestra. Razpravljali so tudi o osnutku priporočil za ekonomsko politiko območja evra. Državni sekretar je pri tem izrazil strinjanje s prioritetami ekonomske politike EU in evroobmočja, ki izhajajo iz dokumentov evropskega semestra.  Povedal je, da si bo Slovenija tudi vnaprej prizadevala za dokončanje bančne unije, krepitve mednarodne vloge evra in podpirala proces oblikovanja digitalnega evra.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so se seznanili tudi z aktualnimi informacijami glede Konference o prihodnosti Evrope in razpravljali o procesu priprave možnih političnih zaključkov konference, ki bodo predstavljeni na dogodku na visoki ravni v Strasbourgu 9. maja 2022. Državni sekretar je je izrazil pričakovanje, da bodo zaključki temeljili na pričakovanjih državljanov, ki naj bodo tesno vključeni v proces. Pozdravil je udeležbo ukrajinskih predstavnikov na zadnjem plenarnem zasedanjem in se zavzel za vključenost predstavnikov Zahodnega Balkana na prihodnjih plenarnih zasedanjih.

Člani Sveta so potrdili tudi delni splošni pristop glede predloga prenove uredbe o statutu in financiranju evropskih političnih strank in evropskih političnih fundacij, ki ga je Evropska komisija predstavila 25. novembra 2021 v okviru svežnja zakonodajnih predlogov za krepitev demokracije in zaščito integritete volitev ter odprte demokratične razprave.

Pod točko »razno« je Evropska komisija ministre in državne sekretarje seznanila z dvema predlogoma uredbe o avtonomnih ukrepih, vezanih na prihodnje odnose EU in Združenega kraljestva.