Skoči do osrednje vsebine

Platforma znanja: »Krepitev povezav med visokim šolstvom in raziskavami v evropskem kontekstu«

21. marca 2022 je v spletni obliki potekal informativni seminar in posvet z naslovom »Krepitev povezav med visokim šolstvom in raziskavami v evropskem kontekstu«, ki ga glede na dogodku izražen interes za vzpostavitev redne tovrstne platforme lahko označimo za 1. posvet Platforme znanja.

Posvet je bil namenjen informiranju širšega kroga deležnikov na področju visokega šolstva in raziskav o aktualnih pobudah na ravni Evropske unije (EU) ter izmenjavi pogledov na teh področjih.

Vsebinsko se je srečanje osredotočilo na sveženj aktualnih predlogov Evropske komisije na področju visokega šolstva ter na aktivnosti Evropske komisije, Sveta EU in držav članic v okviru Evropskega raziskovalnega prostora, ki je bil prenovljen v času slovenskega predsedstva Svetu EU.

Po drugi strani je dogodek ponudil tudi informacije o načrtih za spodbujanje transnacionalnega sodelovanja na področjih visokega šolstva in raziskav v prenovljenih nacionalnih strateških dokumentih Slovenije za področji raziskav in visokega šolstva.

Načrte za spodbujanje sinergij med visokim šolstvom in raziskavami na EU ravni so z nami delili tudi predstavniki Evropske komisije, predstavnik društva VTIS, pa nam je predstavil konkretno izkušnjo dobre prakse na tem področju.

Dogodek je ponudil tudi prostor za vprašanja in odzive deležnikov do aktualnih pobud na ravni EU, ti pa so se pozitivno opredelili do oblikovanja stalne platforme, prek katere bi lahko na način, ki bo povezoval visoko šolstvo, znanost in inovacije, skupaj gradili družbo znanja.

Posnetke posameznih delov posveta si lahko ogledate na platformi Videolectures.net.