Skoči do osrednje vsebine

Orkester Slovenske vojske se je predstavi na virtualni novinarski konferenci

Na redni ponedeljkovi virtualni novinarski konferenci je danes Slovenka vojska predstavila Orkester Slovenske vojske. Strokovni vodja orkestra vojaški uslužbenec XIII. razreda Aljoša Deferri je opisal poslanstvo, sestav in naloge orkestra ter napovedal nekaj dogodkov, ki jih pripravljajo.

Koračnice, himne, budnice, oziroma glasba nasploh, so tesno povezane z oboroženimi silami. V miru in v vojni, na bojišču ali v filharmonijah, na protokolarnih ali dobrodelnih dogodkih in še marsikje, je sodelovanje vojaških glasbenih sestavov skoraj obvezno. To velja tudi za Slovensko vojsko in njen orkester. Strokovni vodja orkestra je na novinarski konferenci opisal naloge orkestra, sestave v katerih delujejo, koliko pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske deluje v njih in tudi pojasnil kako postati član Orkestra Slovenske vojske. 

Posnetek virtualne novinarske konference si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Lansko leto je praznoval 25-letnico obstoja. Ob tej priložnosti so izdali zbornik, ki ponuja zgodovinski pregled vojaških godb na slovenskem ozemlju, ustanovitev Orkestra Slovenske vojske, njegovo poslanstvo, repertoar in diskografijo. Opisani so odmevnejši projekti, sodelovanje z zunanjimi sodelavci in skladbe, napisane za Orkester Slovenske vojske. Zbornik in zgoščenko komornih zasedb orkestra bodo predstavili v petek, 25. 3. 2022 ob 12.00 uri v Mali dvorani Slovenske filharmonije.    

Zbornik ob 25-letnici Orkestra Slovenske vojske pa najdete tudi v digitalni knjižnici Ministrstva za obrambo.

Vodja orkestra sedi za mizo med video konferenco. Za njim je moder pano ministrstva in zastavi Slovenije ter EU

Vojaški uslužbenec XIII. razreda Aljoša Deferri, strokovni vodja Orkestra Slovenske vojske | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2