Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na ministrskem zasedanju Evropskega humanitarnega foruma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Bruslju v okviru Evropskega humanitarnega foruma udeležil ministrskega srečanja o krepitvi spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava.
državni sekretar Dovžan na odru, nagovor

Državni sekretar Dovžan je pohvalil hiter, odločen in enoten humanitarni odziv Evropske unije na humanitarno tragedijo v Ukrajini | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V nagovoru je državni sekretar Dovžan izrazil zaskrbljenost, da smo v sedanjem času še vedno priča  stopnjevanju konfliktov, hudim kršitvam humanitarnih načel in človekovih pravic, napadom na civiliste in  na civilno infrastrukturo. Zaščita civilistov, še posebej najbolj ranljivih skupin, pa tudi humanitarnih in zdravstvenih delavcev, je temelj mednarodnega humanitarnega prava. Poudaril je, da ne smemo dovoliti, da kršitve mednarodnega humanitarnega prava ostanejo nekaznovane, in izrazil podporo delovanju preiskovalne komisije Združenih narodov za preiskavo  kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic med vojno v Ukrajini. Prav tako je potrebno, da države v mednarodnih organizacijah na kršitve nenehno opozarjamo.

Državni sekretar Dovžan je pohvalil hiter, odločen in enoten humanitarni odziv Evropske unije na humanitarno tragedijo v Ukrajini, ki je posledica agresije Ruske federacije. Kljub nadaljnji pomoči Ukrajini, pa kot donatorji ne smemo pozabiti na druge humanitarne krize po svetu.

Evropski humanitarni forum poteka v organizaciji Evropske komisije in francoskega predsedovanja Svetu EU med 21. in 23. marcem 2022. Gre za prvi tovrstni dogodek, ki združuje visoke predstavnike držav, humanitarne partnerje in druge posameznike, z namenom učinkovitega dialoga glede aktualnih humanitarnih izzivov.