Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kangler na konferenci Združenja upravnih delavcev Slovenije

Državni sekretar Franc Kangler je danes, 19. marca 2022, v Rogaški Slatini nagovoril zbrane na konferenci Združenja upravnih delavcev Slovenije. Ob tej priložnosti je predstavil ključne novosti na področju notranjih zadev v zadnjih dveh letih in pomembne izzive, ki so še pred nami.

»Več kot 20 let nazaj je prav na našem ministrstvu nastala ideja o ustanovitvi združenja, ki povezuje uradnike Ministrstva za notranje zadeve in upravnih enot, da lahko čimbolj strokovno in učinkovito izvajate upravne naloge. Ravno to je tudi vodilo aktualnega vodstva ministrstva, zato smo v zadnjih dveh letih pripravili kar nekaj sprememb in dopolnitev predpisov z našega delovnega področja,« je uvodoma dejal državni sekretar Kangler.

Ključne novosti v zadnjih dveh letih so:

  • Spremembe Zakona o prijavi prebivališča, s katerimi so zagotovljeni dodatni vzvodi za preprečevanje fiktivnih prijav.
  • Nova orožna zakonodaja, s katero smo v celoti prenesli evropsko direktivo, trenutno pa intenzivno pripravljamo podzakonske akte za izvajanje te zakonodaje.
  • Spremembe Zakona o osebni izkaznici, s katerimi smo vzpostavili pravne podlage za začetek izdaje biometričnih osebnih izkaznic 28. marca letos.
  • Spremembe in dopolnitve tujske zakonodaje zaradi izstopa Združenega kraljestva iz EU, prenosa evropske direktive za olajšan vstop tujcem, ki prihajajo na območje EU zaradi opravljanja raziskovalnega dela in študija, uvedbe biometričnih dovoljenj za prebivanje druge generacije tujcem v Sloveniji …


V nadaljevanju je državni sekretar izpostavil nekaj pomembnih izzivov, ki so še pred nami:

  • Tako je v medresorskem usklajevanju Zakon o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov, s katerim bomo poskrbeli za izboljšave in informatizacijo na področju izdaje različnih osebnih dokumentov.
  • Implementirati moramo že sprejet Zakon o debirokratizaciji, ki med drugim spreminja in dopolnjuje Zakon o prijavi prebivališča in Zakon o centralnem registru prebivalstva. Tako se bo v Registru stalnega prebivalstva začel voditi podatek o elektronskem naslovu za vročanje, ki ga sestavljata elektronski naslov in kontaktna številka mobilnega telefona, na katero bo posameznik prejemal in iz katere bo pošiljal kratka obvestila glede vročanja (e-vročilnica).
  • V t. i. super volilnem letu bomo v ministrstvu skrbeli za zakonito opravljena volilna opravila. Pričakujemo tudi večje število vlog za registracijo političnih strank oziroma vlog za vpis spremembe v register političnih strank.
  • Spopadanje s krizo v Ukrajini in sprejem beguncev. Aktivirali smo Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, intenzivno pa delamo na implementaciji. 


Ob koncu se je državni sekretar prisotnim zahvalil za njihovo predano in strokovno opravljeno delo: »Vi ste prvi stik s strankami, ki potrebujejo naše storitve. Tega se v ministrstvu zelo dobro zavedamo in se trudimo, da vam nudimo ustrezno podporo in z vami gradimo partnerski odnos. Konferenca, kot je današnja, je nedvomno eden od načinov za krepitev dobrega sodelovanja in izmenjavo mnenj.«

Državni sekretar Franc Kangler stoji za govornico in ima nagovor

Državni sekretar Franc Kangler je nagovoril udeležence konference Združenja upravnih delavcev Slovenije | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3