Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na Dunaju o aktualnih izzivih gospodarstva

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek je v dopoldanskih urah prispel na Dunaj, kjer ga je pričakal veleposlanik Aleksander Geržina. Avstrija velja za največjega investitorja v slovensko gospodarstvo ter drugega največjega partnerja po obsegu menjave storitev. Na drugem mestu je naša soseda tudi glede na število prihodov turistov in število prenočitev.
Minister in delegacija za sejno mizo med sestankom

Minister Počivalšek na srečanju z ministrico Elisabeth Köstinger | Avtor: Rene Dopler

Zaradi tega se je sestal z  Leonore Gewessler, avstrijsko ministrico za podnebje, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologijo, kasneje pa še z Elisabeth Köstinger, avstrijsko ministrico za kmetijstvo, regije in turizem, s katerima je spregovoril o aktualnih izzivih, s katerimi se soočata naši državi. »Tesni stiki so še posebej v času težkih obdobij, toliko bolj pomembni,« izpostavlja minister, ki o načrtih za prihodnost ravnokar razpravlja tudi s slovenskimi gospodarstveniki na Dunaju.

Slovensko gospodarstvo je izjemno izvozno naravnano, saj izvozimo kar 85 % vsega, kar proizvedemo. Tako smo močno odvisni tudi od geopolitične situacije in situacij na trgih držav, s katerimi poslujemo. Avstrija je sicer četrti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije, zato je minister izkoristil priložnost za srečanje z ministricama za pogovor o načrtu za naprej. Ministrici Leonore Gewessler je tako predstavil Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije in cilje, ki smo si jih zadali glede rabe obnovljivih virov energije, zmanjšanja izpusta emisij ter izboljšanja energetske učinkovitosti. Z ministrico Elisabeth Costinger pa je govoril predvsem o nadaljnjem sodelovanju na področju priprave skupnih turističnih produktov in skupnih promocijskih aktivnosti v tretjih državah ter na področju kulturnega turizma. Minister je avstrijsko ministrico za turizem z avstrijskimi poslovneži povabil tudi na bližajočo se Slovensko turistično borzo SIW on Boutique Tour 2022, ki bo potekala konec maja.

Minister Počivalšek je obisk na Dunaju izkoristil še za srečanje s tamkajšnjimi podjetniki, kjer je izpostavil, da moramo novo realnost sprejeti in iz nje ustvariti nove priložnosti. Dejal je, da bo za ponovno gospodarsko rast potrebno okrepiti vlaganja v razvoj gospodarstva, na drugi strani pa krepiti položaj na tujih trgih. V luči tega je svojim sogovornikom predstavil ukrepe slovenske vlade v času epidemije, njihove učinke ter načrte za okrevanje in odpornost. Izpostavil je ugodne gospodarske kazalnike za slovensko gospodarstvo ter poudaril: »Danes smo v poziciji, da se lahko odločamo, ali bomo delali samo z mišicami, ali tudi z možgani. Zame je odgovor jasen: rabimo oboje, a dodana vrednost mora biti višja.«

In če zaključimo z dodano vrednostjo, lahko povemo še, da je minister Počivalšek v jutranjih urah na poti na Dunaj obiskal tudi tovarno Magna-Steyr, kjer so pred dnevi ponovno zagnali proizvodnjo. Tam je izpostavil, da lahko podjetje še naprej računa na partnerski odnos z Vlado Republike Slovenije, in sicer ravno zaradi koristi, ki jih neposredne investicije predstavljajo za slovensko gospodarstvo. Med temi je posebej izpostavil že omenjeno višjo dodano vrednost, poleg nje pa tudi višji izvoz ter nova znanja, ki s tovrstnimi investicijami prihajajo v Slovenijo. Kljub epidemiji smo pritok tujih neposrednih investicij v letu 2020 povečali za kar 400 milijonov evrov, te pa trenutno v skupnem znesku 16,5 milijard evrov predstavljajo že kar 35 % bruto domačega produkta.