Skoči do osrednje vsebine

Soustvarjanje Slovenskega stičišča za prehod v krožno gospodarstvo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V okviru Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije preko prehoda na krožno gospodarstvo je včeraj, 16. marca 2022, potekala interaktivna delavnica-Soustvarjanje Slovenskega stičišča za prehod v krožno gospodarstvo.
Jasmina Karba, Ministrstvo za okolje in prostor na interaktivni delavnici Soustvarjanje Slovenskega stičišča za prehod v krožno gospodarstvo

Jasmina Karba, Ministrstvo za okolje in prostor na interaktivni delavnici Soustvarjanje Slovenskega stičišča za prehod v krožno gospodarstvo

1 / 2

Delavnica je namenjena sooblikovanju slovenskega stičišča za prehod v krožno gospodarstvo. Namen tega projekta je, da z uvedbo načel krožnega gospodarstva prispeva k doseganju podnebnih ciljev in podpre razogljičenje Slovenije skladno s slovenskimi strateškimi dokumenti ter vzpostavi temelje za sistemski prehod Slovenije v nizkoogljično krožno gospodarstvo s preobrazbo pristopov k načrtovanju in izvajanju politik.

Projekt je zasnovan z uporabo modela sistemskega prehoda (angleško Deep demonstration), ki je model naslavljanja kompleksnih izzivov, ki ga je razvila Skupnost znanja in inovacij Podnebje (Climate KIC) Evropskega inštituta za tehnologijo. V sklopu prvega cikla programov projekta poteka več aktivnosti – ena ključnih je vzpostavitev slovenskega stičišča za krožno gospodarstvo oziroma za pametni in krožni prehod, ki bo povezovalo deležnike na področju krožnega gospodarstva v Sloveniji in delovalo kot regionalno stičišče za sodelovanje s sosednjimi državami na tem področju.

Udeleženci so se seznanili s primeroma dobrih praks stičišč v Sloveniji (Digitalno središče Slovenije, Center za kreativnost) in primeri podobnih stičišč v drugih državah (Finska: SITRA, Nizozemska (Holland Circular Hotspot), Avstrija (Circular Economy Forum Austria), Srbija (Cirkularna Ekonomija Srbija), Italija (ICESP) ter Rumunija (ROCESP).

Snovanje poslanstva, nalog in delovanja stičišča pa je temeljilo na izhodiščni ambiciji, da stičišče vsebinsko naslovi tematska področja vseh politik s krožnim potencialom in da ponuja storitve vsem deležnikom: nevladnim organizacijam, javni upravi na državni in lokalni ravni, gospodarskim in negospodarskim subjektom ter posameznikom.