Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalka dr. Anna Sandak med prejemniki uglednih ERC projektov

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) 2021 za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2021).

Med 2652 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 313 projektov. Za izjemen uspeh lahko tokrat čestitamo dr. Anni Sandak, ki bo vodila svoj skoraj 2 milijonov evrov vreden petletni ERC projekt ARCHI-SKIN na INNORENEW kot gostiteljski ustanovi.

Dr. Anna Sandak, raziskovalka poljskega rodu, je svoj projekt ARCHI-SKIN prijavila na novi ERC panel za inženiring materialov (PE11), kjer so jih izmed več kot 97 prejetih projektnih predlogov izbrali za financiranje le 12, kar pokaže za kako odmeven uspeh gre.

Dr. Anna Sandak je prepričala evalvacijski panel za financiranje projekta ARCHI-SKIN – »Bioinspired living skin for architecture«. Veseli nas, da je INNORENEW – Center odličnosti za raziskovanje in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja kot gostiteljska ustanova pridobil svoj prvi ERC projekt in se tako pridružil slovenskim ustanovam, ki že gostijo ERC projekte (Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut). To je ob enem v Sloveniji prvi ERC projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki ga bo vodila raziskovalka.

Pomen njenega projekta izpostavljajo tudi na spletni strani ERC ob objavi rezultatov tega razpisa.  

Portret raziskovalke

dr. Anna Sandak | Avtor: Aleksander Zdjarsky

Projekt ARCHI-SKIN

Cilj projekta je raziskati načela oblikovanja glivičnega biofilma z namenom poglobitve znanja o kemijskih in strukturnih lastnosti tega biološkega sistema. To vključuje mehanizme nastajanja biofilma, njegovo strukturo, delovanje in učinkovitost. Projekt bo več kot le laboratorijsko raziskovanje, saj bo uporabil najnovejša orodja za slikanje življenjskih celic, podatkovno znanost in strojno učenje.

Anna Sandak bo s finančno podporo ERC razvila biofilm, ki med drugim ščiti površine biomaterialov, betona, plastike in kovin. Ena od njegovih izjemnih funkcij je naravno samozdravljenje. Nov pristop k zaščiti materialov, razvit v projektu, bo pospešil prehod iz tradicionalnih konceptov materialov v smeri razvoja inženirsko spremenjenih živih materialov, ki so sposobni medsebojne interakcije, prilagajanja in odzivanja na okoljske spremembe.

Slovenija izboljšuje uspešnost prijav na ERC

Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike in dobitnice, saj jim omogočajo kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na člane njihovih raziskovalnih skupin ter gostiteljske ustanove. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da dolgoročna podpora prispeva k večji uspešnosti v zadnjih letih. Ponujeno podporo je  izkoristila tudi današnja dobitnica.   

Seznam že prej pridobljenih ERC projektov v Sloveniji