Skoči do osrednje vsebine

Seminar o manjšinskih jezikih in večjezičnih šolskih sistemih v Sloveniji

V ponedeljek, 14. marca 2022, se je direktor Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stane Baluh, udeležil seminarja o manjšinskih jezikih in večjezičnih šolskih sistemih v Sloveniji, ki je potekal v Celovcu, Avstriji.

Cilj seminarja z naslovom Manjšinski jeziki in večjezični šolski sistem v Sloveniji (nemško Minderheitensprachen und mehrsprachige Schulsysteme in Slowenien), ki ga zadnja tri leta organizira prof. mag. dr. Pamela Glušič, je študentom tega seminarja predstaviti manjšinsko tematiko v Sloveniji, saj naj bi poleg razmer na tem področju v svoji državi poznali tudi dogajanje na tem področju v Sloveniji. V Sloveniji se namreč govori isti jezik kot ga govorijo na Koroškem (vsaj nekateri), priznana pa sta še dva manjšinska jezika kot narodna jezika.

Direktor urada je študentom predstavil pogoje in zakonska določila, ki zadevajo v Sloveniji živeče italijansko in madžarsko narodno skupnost ter romsko skupnost.

Na seminarju je sodeloval tudi predsednik Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, Jožef Horvat Sandreli.