Skoči do osrednje vsebine

Razstava Bivanje z lesom prvič na avstrijskem Koroškem

Potujoča razstava Bivanje z lesom, ki prikazuje najnovejše trende in primere dobrih praks s področja lesene gradnje, pohištva in dizajna, tokrat širi zavest o prednostih bivanja z lesom tudi v zamejstvu. V petek, 11. marca 2022, je tako potekala otvoritev razstave v kulturnem domu Pliberk na avstrijskem Koroškem.
prikaz razstavnih panojev s fotografijami lesenih bivanjskih prostorov

Razstava Bivanje z lesom v Kulturnem domu Pliberk | Avtor: Slowoodlife

Otvoritve so se s pozdravnimi nagovori udeležili generalni direktor Direktorata za lesarstvo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc, župan Pliberka Štefan Visotschnig, poslovodja Kulturnega doma Pliberk Primož Kokovica in direktorica podjetja Slowoodlife Liljana Vogrinec. Z nastopi so sodelovali učenci Slovenske glasbene šole dežele Koroške in Srednje šole Slovenj Gradec in Muta – smer Lesarstvo.

Danilo Anton Ranc je uvodoma poudaril pomen lesa in prizadevanja direktorata: »Ker se zavedamo potenciala lesa za doseganje okoljevarstvenih ciljev Evropske komisije ter za razvoj slovenskega gospodarstva, smo lesno industrijo umestili v strateške dokumente. Z razpisi želimo spodbuditi investicije v lesni industriji za razvoj lesarstva v panogo z visoko dodano vrednostjo in ustvarjanjem zelenih delovnih mest. Sodelujemo tudi z izobraževalnimi institucijami in šolami in vzpodbujamo mlade, da se odločajo za lesarski poklic. Naj tudi tukaj povabim investitorje k naložbam v Sloveniji, uporabnike pa k uporabi lesa.« 

V nadaljevanju je župan Pliberka je pozdravil promocijo in spodbujanje uporabe lesa ter dejal, da je vidmo, da je Slovenija na pravi poti. Primož Kokovica iz Kulturnega doma Pliberk je izrazil zadovoljstvo, da lahko gostijo razstavo, saj da je kulturni dom tudi sicer pomembna stična točka med Slovenijo in Avstrijo, ki državi povezuje tako na gospodarskem kot kulturnem področju. Liljana Vogrinec, direktorica podjetja Slowoodlife, pa je povedala , da je razstava Bivanje z lesom knjiga zgodb z zelo raznoliko vsebino, ki govorijo o dizajnu, estetiki, funkcionalnosti in kakovosti bivanja, imajo pa eno samo rdečo nit: uporabo lesa, naravnega materiala, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju.

Razstava bo v Pliberku na ogled do konca meseca, nato pa se seli v Portorož. Več informacij o potujoči razstavi si lahko preberete na spletni strani Slowoodlife, videoposnetke pa si oglejte na YouTube kanalu Slowoodlife.