Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan pravic potrošnikov

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Evropski potrošniški center Slovenija ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov, 15. marca, opozarja na najboljše trajnostne prakse z vse celine – od danske aplikacije »To good to go« do brezplačnega javnega prevoza v Luksemburgu in slovenskih centrov ponovne uporabe.

Evropa postaja prva podnebno nevtralna celina, kar je cilj, ki smo si ga zastavili in ga želimo doseči do leta 2050 ob pomoči evropskega zelenega dogovora. Zlasti na področju varstva potrošnikov se ta cilj odraža v jasno izoblikovanih pobudah, obstajajo pa tudi številni nacionalni in lokalni ukrepi za večje varstvo okolja in trajnost. Nekateri presegajo zakonodajo EU ali pa celo uporabljajo posebno inovativne pristope in nekaj od teh delimo z vami.

Avstrija

Država se proti tonam elektronskih odpadkov bori s kuponi za popravilo. Ti potrošnikom krijejo polovico stroškov popravila do največ 200 evrov, s čimer spodbujajo državljane, da vlagajo denar v popravila, namesto da bi zavrgli pokvarjene elektronske naprave in kupovali nove. Program je bil od leta 2020 zelo uspešen v glavnem mestu Dunaj, leta 2022 pa se je razširil na celotno državo.

Belgija

V Belgiji lahko po vsej državi najdete trgovine z rabljenimi predmeti, imenovane De Kringwinkel ali Les Petits Riens. Vsakdo lahko odda pohištvo, kuhinjske pripomočke in podobne predmete, ki jih več ne potrebuje, ali pa jih kupi po ugodni ceni.

Bolgarija

Mednarodno tekstilno podjetje, ki deluje v Bolgariji, spodbuja potrošnike, da v njihove trgovine prinesejo ponošena oblačila. Oblačila se sprejmejo na kraju samem, trgovec pa poskrbi, da se ponovno uporabijo ali reciklirajo. Ob oddaji starih oblačil v trgovini kupci prejmejo kupon, ki ga lahko unovčijo pri naslednjem nakupu.

Hrvaška

Hrvaška spletna platforma Burza otpada (borza odpadkov) združuje podjetja. Spodbuja izmenjavo informacij o ponudbi in povpraševanju v zvezi s sekundarnimi surovinami, ki nastanejo v proizvodnih procesih ali pri ravnanju z odpadki. Projekt, ki se je začel izvajati leta 2017, posredno vpliva tudi na potrošnike, saj je njegov cilj zmanjšanje odlaganja odpadkov in trajnostni pristop k ravnanju z osnovnimi viri, s čimer izboljšuje življenjsko okolje za vse.

Ciper

Ciper spodbuja spodbujevalno sponzorstvo za nakup novega kolesa ter subvencijo za njegovo popravilo in vzdrževanje. Država tudi prepoveduje brezplačno odlaganje tankih plastičnih nosilnih vrečk na prodajnih mestih.

Češka

V zadnjih letih je na Češkem vse več živilskih trgovin, kjer lahko potrošniki kupijo na primer riž, testenine, kavo ali čaj in zahtevajo, da se blago zapakira v embalažo, ki so jo prinesli s seboj, tako da ni odpadne plastične embalaže za enkratno uporabo.

Danska

To Good To Go je mobilna aplikacija, ki so jo na Danskem razvili leta 2015 za boj proti zavrženi hrani. Restavracije ali trgovine objavijo neprodane ostanke hrane ali jedi, ki bi jih sicer zavrgle, potrošniki pa lahko v aplikaciji preverijo, kaj je na voljo na njihovem območju, in prevzamejo hrano po večinoma zelo ugodnih cenah. To je ugodno za vse – potrošnike, restavracije pa tudi okolje.

Francija

Francija spodbuja potrošnike, da v primeru okvarjenih izdelkov raje izberejo njihovo popravilo kot zamenjavo. Na primer s prekinitvijo pravnega jamstva za skladnost med popravilom izdelka ali s šestmesečnim podaljšanjem garancije, če potrošnik od trgovca zahteva popravilo izdelka. Francija ponuja celo dveletno podaljšanje garancije, če se trgovec odloči za zamenjavo naprave, namesto da bi jo popravil, kot je bilo zahtevano.

Italija

Italijanska platforma NeXt-Nuova Economia per tutti ponuja pregled najboljših trajnostnih praks po vsej državi, ne glede na to, ali jih izvajajo podjetja, šole, občine ali zagonska podjetja. Z orodjem Vote for your Wallet spodbujajo potrošnike, da prevzamejo odgovornost in sprejemajo osveščene odločitve o nakupih.

Latvija

Več latvijskih bencinskih črpalk spodbuja potrošnike, da s seboj prinesejo svoje skodelice za kavo za večkratno uporabo. To prakso izvaja tudi ena največjih trgovskih verig z več sto prodajnimi mesti. Kupci, ki prinesejo svojo skodelico, dobijo 10- do 15-odstotni popust na kavo. S tem želijo zmanjšati količino odpadnih skodelic v državi.

Luksemburg

Luksemburg je prva država na svetu, ki ponuja brezplačen javni prevoz. Od leta 2020 lahko prebivalci in turisti preprosto skočijo na vlak, tramvaj ali avtobus, ne da bi morali kupiti vozovnico. Cilj je povečati osveščenost o okolju prijazni mobilnosti.

Malta

Tako imenovana shema povračila za embalažo za pijače spodbuja vračanje embalaže za pijačo za enkratno uporabo z vračljivim pologom v višini 0,1 evra ob prodaji pijač, kot so voda, brezalkoholne pijače, jabolčnik, pivo, pripravljena kava in razredčene pijače v steklenicah, embalaži PET ali kovinskih posodah in pločevinkah. Shema povračil se bo na Malti začela izvajati 1. aprila 2022. Poleg tega je potrošnikom po vsej Malti in na Gozu na voljo mreža prodajnih avtomatov za vračilo embalaže za pijačo.

Nemčija

S spremembo nemškega zakona o krožnem gospodarstvu želi država ustaviti čezmerno proizvodnjo, uničevanje novega blaga in nepotrebna vračila. Do zdaj so zlasti elektronsko blago in oblačila pogosto končali v košu za smeti, čeprav so bili še delujoči in kot novi. Proizvajalci in trgovci na drobno bodo v prihodnosti morali biti bolj odgovorni. Jasno bodo morali dokumentirati, kako ravnajo z neprodanim blagom, na primer ali ga podarijo ali ponovno prodajo po nižji ceni.

Nizozemska

Pieter Pot s sedežem v Rotterdamu je prvi krožni spletni supermarket brez embalaže na Nizozemskem. Potrošniki kupujejo izdelke v razsutem stanju in jih dobijo v steklenih kozarcih za vlaganje. Uporabljene kozarce lahko vrnejo vozniku dostavne službe, da se operejo in ponovno napolnijo. Supermarketi brez embalaže bi lahko prihranili do 20 kg plastike na osebo na leto, poroča revija Forbes (v angleščini).

Norveška

Na Norveškem je vzpostavljena shema pologa za plastenke in pločevinke, ki jih je mogoče reciklirati, ki jo poznajo vsi Norvežani. Na vhodu v vse norveške supermarkete so postavljeni avtomati za recikliranje, pri čemer dobite povrnjen polog, ki ste ga plačali ob nakupu plastenke ali pločevinke. Lani je bilo na Norveškem recikliranih več kot 92 % vseh plastenk in pločevink.

Poljska

Arhitekturni studio iz Vroclava je izdelal projekt mobilnega hotela iz izotermičnega hladilnega tovornjaka. Uporabili so tovornjake s prikolicami, ki jih običajno vidimo na cesti in so se do zdaj uporabljali za prevoz hrane, zato imajo ustrezne lastnosti za vzdrževanje temperature v notranjosti. Projekt zasleduje princip povečanja vrednosti materiala (angleško upcycling), in spremembo namembnosti hladilnih tovornjakov v hotelske sobe. Good spot je prvi kompleks na Poljskem, ki ponuja tovrstne mobilne nastanitve.

Portugalska

Portugalska vlada je začela izvajati program za boj proti energetski revščini. V njegovem okviru se subvencionirajo dela na hišah, da postanejo energetsko učinkovitejše, na primer izolacija stavb, trajnostno ogrevanje ali izboljšave oken in vrat.

Slovenija

V Sloveniji neprofitna organizacija Center ponovne uporabe izvaja dejavnosti trajnostne potrošnje, ki se ravnajo po načelu: zmanjšaj, popravi, ponovno uporabi. Potrošnikom na primer omogočajo, da sodelujejo pri popravilu izdelka, in jih učijo pravilnega vzdrževanja. Prav tako izdelujejo nove izdelke iz obstoječih (angleško upcycling).

Švedska

Švedska je znižala 25-odstotno stopnjo DDV na 12 % za popravila koles, čevljev, usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega tekstila. Obrtniki lahko ponujajo popravila velikih električnih naprav po cenah, ki so do 50 % nižje od resničnih stroškov – razliko plača država.

Dodatne informacije o svetovnem dnevu pravic potrošnikov najdete na spletni strani Evropskega potrošniškega centra Slovenija.