Skoči do osrednje vsebine

Oskrba pacientov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v ambulantah družinske medicine

V petek, 11. marca je Zdravstveni dom Ljubljana pod okriljem Ministrstva za zdravje, skupaj z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje predstavil projekt »Ocena izkušenj in izidov zdravstvene oskrbe pacientov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v ambulantah družinske medicine v Sloveniji (PaRIS)«.

Na dogodku so bile predstavljene podrobnosti projekta, ki se osredotoča predvsem na obravnavo bolnikov v ambulantah družinske medicine pri katerih je prisotno kronično stanje. Projekt, ki se je začel leta 2021, bo v treh fazah izveden do leta 2023. Prva faza bo namenjena prevodu vprašalnika iz angleščine v slovenščino in testiranju njegove razumljivosti. Druga testiranju metodologije raziskave in tretja zbiranju podatkov, s pomočjo katerih bo ocenjeno delovanje osnovnega zdravstva v Sloveniji in v 36 državah članicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), ter predlagan skupek ukrepov za izboljšave.  

Projekt PaRIS bo pomagal pri razumevanju pomembnih vidikov zdravstvene oskrbe in izboljšanju kakovosti le te. Prav tako bo omogočil bolnikom izraziti svoje mnenje in izkušnje s primarno zdravstveno oskrbo.

V Sloveniji raziskavo pod okriljem Ministrstva za zdravje izvaja Zdravstveni dom Ljubljana, skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in s Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskava je sofinancirana skozi program ciljnih raziskovalnih projektov s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstva za zdravje.

  • Ocena izkušenj in izidov zdravstvene oskrbe bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v ambulantah družinske medicine, letak

    Brošure, publikacije