Skoči do osrednje vsebine

Nujno zasedanje Stalne koordinacijske skupine za mednarodno humanitarno pravo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na nujnem zasedanju Stalne koordinacijske skupine za mednarodno humanitarno pravo so izmenjali stališča o razmerah v Ukrajini in pregledali ukrepe, s katerimi Slovenija pomaga Ukrajini in ukrajinskim beguncem v Sloveniji.
omizje, v ozadju slovenska in EU zastava, sedeči gledajo v ekran

14. nujno zasedanje Stalne koordinacijske skupine za mednarodno humanitarno pravo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Na 14. nujnem zasedanju Stalne koordinacijske skupine za mednarodno humanitarno pravo je imel v petek, 11. marca, uvodni nagovor dr. Marko Rakovec, pravni svetovalec ministrstva za zunanje zadeve in direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov. Izpostavil je nekaj ukrepov, ki obsojajo in sankcionirajo dejanja Ruske federacije ter so usmerjena v preiskovanje njenih dejanj (sankcije, grožnja o izključitvi iz Sveta Evrope, resolucija Generalne skupščine Združenih narodov in ustanovitev Mednarodne preiskovalne komisije). 

Udeleženci so glede na zaskrbljujoče stanje v mestih na jugu Ukrajine, ki jih oblega ruska vojska, poudarili nujnost čim hitrejšega dogovora sprtih strani o vzpostavitvi varnih humanitarnih koridorjev. Civilno prebivalstvo je zaradi uničenja civilne infrastrukture brez vode, hrane, ogrevanja, elektrike in plina. Humanitarna kriza se stopnjuje iz dneva v dan.

Slovenija je bila prva država, ki je pomoč Ukrajini najavila v okviru Mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Zagotovila je nujno materialno pomoč v obliki zaščitnih mask, rokavic in drugega materiala, v skupni vrednosti 163.000 evrov. Prav tako se je odzvala s finančnim prispevkom v višini 1,1 milijona evrov, ki jo je namenila preko mednarodnih organizacij (Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, Mednarodnega odbora Rdečega križa, Urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev, Mednarodne Karitas). V pripravi je tudi več dvostranskih projektov, usmerjenih v pomoč beguncem v sosednjih državah.

Finančno pomoč za Ukrajino zbira tudi Rdeči križ Slovenije, ki je namenil iz svojega sklada za solidarnost 10.000 evrov. RTV Slovenija je skupaj z Rdečim križem Slovenije in Slovensko Karitas priredila dobrodelni koncert z naslovom "Stopimo skupaj za Ukrajino". Zbrana sredstva so namenjena oskrbi ukrajinskih beguncev v Sloveniji in Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Na podlagi zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb imajo ukrajinski begunci v Sloveniji med drugim pravico do zdravstvenega varstva in izobraževanja. Aktivnosti ministrstva za zdravje in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki so namenjene uresničevanju teh pravic, intenzivno potekajo.