Skoči do osrednje vsebine

Klicni center v 2 letih delovanja zagotovil odgovore več kot 379.000 klicateljem

Klicni center za informacije o novem koronavirusu je deloval dve leti, od 9. marca 2020 do 11. marca 2022 z dvema krajšima prekinitvama.

Klicni center je vodil Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo ter drugimi inštitucijami: Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL), Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za notranje zadeve oziroma Policijo, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za zdravje in Civilno zaščito. Slednji so prispevali strokovnjake s posameznih vsebinskih področij za podporo svetovalcem pri odgovarjanju na vprašanja klicateljev.

V klicnem centru so informacije klicateljem podajali študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, proti koncu delovanja klicnega centra pa tudi študenti Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. V dveh letih smo za delo v klicnem centru usposobili več kot 200 študentov. V povprečju je dnevno na klice odgovarjalo 11 študentov. Njihovo število se je prilagajalo povpraševanju po informacijah.

Klicni center je bil dosegljiv za prebivalke in prebivalce Slovenije na brezplačni telefonski številki 080 1404 oziroma za klice iz tujine na +386 1 478 7550, sprva vsak dan od 8. do 20. ure, kasneje pa od ponedeljka do petka med 8. in 18. oziroma 16. uro.

Državljanke in državljani Slovenije ter tujci so lahko na enem mestu dobili vse relevantne informacije tako vladnih organov (zdravstveni ukrepi, prehajanje mej, vračanje v državo, ukrepi v podporo prebivalstvu in gospodarstvu) kot tudi zdravstvenih institucij (Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL in začetno obdobje Psihiatrične klinike v Ljubljani). Med najpogostejšimi klicatelji so bili potniki v tujino, poslovneži, starši, starejši, osebe s kroničnimi boleznimi, posamezne kategorije zaposlenih (delavci iz tretjih držav, dnevni migranti, zdravstveni delavci, gradbeni delavci, gostinci, vzgojno-izobraževalni delavci, samozaposleni), Slovenci po svetu in tujci.

V 441 dneh delovanja je klicni center zagotovil odgovore več kot 379.000 klicateljem oziroma je odgovoril v povprečju na 860 klicev dnevno. Največ klicev je bilo v času zaostrovanja in sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Vsebinska struktura klicev se je tekom delovanja klicnega centra spreminjala. Tako je bilo na začetku največ vprašanj s področja simptomov in znakov bolezni covid-19, v nadaljevanju pa so prevladovala vprašanja s področja pogojev prehajanja državne meje, omejitev gibanja in zbiranja ter omejitev na področju ponujanja blaga in storitev. V zadnjem času pa so bila najbolj pogosta vprašanja s področja epidemiološke karantene, izolacije in ravnanja v primeru stika z okuženim, cepljenja, digitalnega covid potrdila in testiranja. Ves čas delovanja klicnega centra so bila stalnica vprašanja s področja konzularnih zadev (pogojev vstopa v druge države, tako v sosednje države kot tudi v najrazličnejše države po svetu).

Informacije o novem koronavirusu na voljo tudi po ukinitvi klicnega centra

Vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu od 14. marca 2022 zaradi izboljšanja epidemioloških razmer, sproščanja ukrepov in posledično velikega upada števila vprašanj ne deluje več.

Po tem datumu so zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti ponovno prevzela pristojna ministrstva in druge institucije prek svojih klicnih centrov ali telefonskih številk, in sicer:

  • za informacije v zvezi z aktualnimi ukrepi omejevanja širjenja virusa, izpolnjevanjem PCT (preboleli, cepeljeni, testirani)  pogoja, organizacijo cepljenja proti covid-19 in testiranja je na voljo telefonska številka Ministrstva za zdravje 01 478 68 48,
  • za informacije o higienskih in epidemioloških priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, digitalnem covid potrdilu ter strokovnih vprašanjih v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 je na voljo telefonska številka Nacionalnega inštituta za javno zdravje 01 244 17 29 oziroma elektronski naslov korona@nijz.si,
  • za konzularne zadeve je na voljo telefonska številka Ministrstva za zunanje zadeve 01 478 23 66.