Skoči do osrednje vsebine

Pogovori z generalnim direktorjem za EU v avstrijskem zveznem ministrstvu za Evropo in mednarodne zadeve

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je na obisku gostila generalnega direktorja za EU in gospodarstvo v Zveznem ministrstvu za Evropo in mednarodne zadeve Republike Avstrije Thomasa Oberreiterja.

Sogovornika sta se strinjala, da so dvostranski odnosi Slovenije in Avstrije dobrososedski in prijateljski. Med državama poteka reden dialog in tesni stiki na široki paleti področij skupnega interesa, vključno z dialogom glede vprašanj slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Generalna direktorica Sušnik je v tem okviru posebej izpostavila pomen dvojezičnega izobraževanja na vseh stopnjah.

Generalna direktorja sta pozornost namenila tudi aktualnim mednarodnim in evropskim temam, med temi je zlasti pereča kriza v Ukrajini. Sogovornika sta se strinjala, da je pomembno, da je EU reagirala hitro enotno. Generalna direktorica Sušnik je izpostavila pomen stabilnosti v regiji Zahodnega Balkana in verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa EU skladno z izjavo, sprejeto na vrhu EU - Zahodni Balkan v času slovenskega predsedovanja Svetu EU oktobra 2021, ob tem je opozorila tudi na možne negativne posledice vojne v Ukrajini v regiji Zahodnega Balkana. Sogovornika sta ocenila potek Konference o prihodnosti Evrope, ob čemer je  generalna direktorica izrazila upanje, da bo končno poročilo odražalo stališča državljanov in da bodo zaključki prispevali k boljši, kredibilni in varni Evropi.

Sogovornika sta poudarila še pomen sodelovanja in podpore Avstrije aktivnostim Ustanove za krepitev človekove varnosti ITF.

Generalnega direktorja Oberreiterja je sprejel tudi generalni direktor za gospodarstvo in javno diplomacijo Slobodan Šešum. Pogovor je bil namenjen zlasti dvostranskemu gospodarskemu sodelovanju in posledicam, ki jih ima vojna v Ukrajini tudi na gospodarskem področju.