Skoči do osrednje vsebine

Etični vidiki digitalne preobrazbe so v ospredju prav v času trenutne vojne v Ukrajini

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič je danes sodeloval na mednarodni konferenci »Za človeka gre«, ki letos v ospredje postavlja etične vidike digitalne preobrazbe. Minister je nato obiskal še Dvojezično srednjo šolo Lendava ter se srečal z županom Občine Lendava Janezom Madgyarom.
Mark Boris Andrijanič na srečanju z županom Občine Lendava

Mark Boris Andrijanič na srečanju z županom Občine Lendava | Avtor: Občina Lendava

1 / 3

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je danes otvoril jubilejno deseto mednarodno konferenco z naslovom »Za človeka gre«, ki letos v ospredje postavlja etične izzive digitalne transformacije. Na znanstveni konferenci bodo vse do 18. marca sodelovali najreprezentativnejši znanstveniki z različnih akademskih področij. Na otvoritvenem delu konference je danes zbrane nagovoril minister Mark Boris Andrijanič.

»Etični vidiki digitalne preobrazbe so v ospredju prav v času trenutne vojne v Ukrajini. Vesel sem, da bo Evropa na tem področju nastopila skupaj z vzpostavitvijo evropskega kibernetskega ščita. Skupaj moramo braniti svet, ki je svoboden, demokratičen in temelječ na človekovem dostojanstvu,« je na konferenci povedal minister.  Prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea ECM, je v nagovoru povedal, da je lahko digitalna preobrazba velik prispevek pri gospodarskem in tehnološkem razvoju, na drugi strani pa odpira številne izzive. Konferenca, kot je omenil, daje poudarek na vključevanje digitalnih tehnologij na vseh področjih in tako bistveno spreminja življenje človeka ter delovanje družbe.  

Mark Boris Andrijanič se je nato odpravil v Prekmurje na obisk Srednje dvojezične šole Lendava, kjer so ga pričakali dijaki in vodstvo šole. Predstavili so mu program Tehnik mehatronike in mu pokazali številne pametne rešitve, ki so jih izdelali sami. Med njimi so bili plesoči in samovozeči roboti ter pametni sistem za polnjenje medu. 

Nazadnje se je minister ustavil še na Občini Lendava, kjer ga je sprejel župan Janez Magyar in direktor občinske uprave dr. Mihael Kasaš. Župan je ministru predstavil aktualno stanje v občini, predvsem na področju digitalizacije. Izpostavil je, da opažajo potrebo po posodobitvi vodovodne infrastrukture – vodomeri, ki bi z upravljanjem na daljavo prinesla časovno in ekonomično optimizacijo glede vzdrževanja in pregledov.  Minister je na srečanju izpostavil apel k odprtosti do ukrajinskih beguncev. »Hvaležni smo vam za vašo in predvsem prihodnjo pripravljenost za pomoč ukrajinskim begunce. Tu moramo biti enotni, stopiti skupaj in pomagati Ukrajini,« je povedal Mark Boris Andrijanič. Janez Magyar, župan Občine Lendava, je povedal, da je bila Lendava prva občina, ki je začela z zbiranjem humanitarne pomoči Ukrajini. Aktivirali so namreč štab Civilne zaščite ter poskrbeli za prve nastanitvene kapacitete beguncev.