Skoči do osrednje vsebine

Države naslednice podpisale pogodbo o skupni prodaji nepremičnine Misije nekdanje SFRJ pri Združenih narodih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Države naslednice nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) so 9. marca 2022 v New Yorku podpisale pogodbo o skupni prodaji nepremičnine Misije nekdanje SFRJ pri Združenih narodih na naslovu 854 Fifth Avenue za 50 milijonov ameriških dolarjev, kolikor je znašala najugodnejša ponudba.
ob podpisu pogodbe predstavniki naslednic Socialistične federativne republike Jugoslavije sedijo za omizjem

Podpis pogodbe za prodajo nepremičnine Misije nekdanje SFRJ v New Yorku | Avtor: Ministrstvo zazunanje zadeve

1 / 3

Sloveniji iz naslova prodaje stavbe Misije nekdanje SFRJ v New Yorku pripada 7 milijonov ameriških dolarjev oziroma 14 % celotne kupnine, kar je v skladu s 3. členom Priloge B Sporazuma o vprašanjih nasledstva. S podpisom pogodbe je začel teči 120-dnevni rok za predajo nepremičnine kupcu in nakazilo kupnine.

Podpis pogodbe za prodajo nepremičnine Misije nekdanje SFRJ v New Yorku, 20 let po podpisu Sporazuma o vprašanjih nasledstva in 5 let po odločitvi držav naslednic da jo skupaj prodajo, je vsekakor velik uspeh. Celoten postopek skupne prodaje je bil precej zapleten in dolgotrajen, potrebno je bilo veliko usklajevanj med državami naslednicami, nepremičninsko agencijo in odvetnico.

Objekt je vse od razpada nekdanje skupne države uporabljala Republika Srbija za potrebe svojega diplomatskega predstavništva. Zgradba, ki leži neposredno nasproti Centralnega parka, je bila zgrajen leta 1905, zasnovala sta jo arhitekta Warren in Wetmore, ki sta med drugim projektirala tudi znameniti Grand Central Terminal v New Yorku. Gre za zadnjo še ohranjeno palačo Corneliusa Vanderbilta.

Nekdanja SFRJ je zgradbo kupila leta 1946, pri čemer so sredstva za nakup v pretežnem delu zbrali izseljenci na čelu s slovensko-ameriškim pisateljem Louisom Adamičem. Objekt je nekdanja SFRJ ves čas uporabljala za predstavništvo pri Združenih narodih v New Yorku. Uporabna površina zgradbe znaša približno 1500 kvadratnih metrov, objekt ima pet nadstropij in klet. V njem se nahaja 26 sob, 7 kopalnic, dve dvigali ter 14 kaminov. Notranjost je izjemno bogato opremljena, saj se v objektu nahaja več umetniških del, zlasti slike in tapiserije, stenske in stropne štukature ter poslikave, z lesom opremljena sprejemnica in knjižnica, kristalni lestenci, več notranjih elementov je pozlačenih.

S  prodajo nepremične Misije nekdanje SFRJ v New Yorku so države prodale še zadnjo od petih nepremičnin nekdanje SFRJ, ki so bile od leta 2017 predmet skupne prodaje (pred tem so države prodale rezidenco nekdanje SFRJ v New Yorku, veleposlaništvo nekdanje SFRJ v Bonnu, veleposlaništvo/rezidenco nekdanje SFRJ v Bernu in Tokiu). Države naslednice so zadnjih šest let vodile zelo intenzivne pogovore na področju delitve diplomatskega premoženja nekdanje SFRJ in proces delitve diplomatskih nepremičnin privedle v zaključno fazo.