Skoči do osrednje vsebine

V osrednjeslovenski regiji v ospredju gasilska inovativnost in podjetniška prodornost

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin je v okviru obiska Vlade v severnem delu osrednjeslovenske regije v ponedeljek in torek, 7. in 8. marca, obiskal Vojašnico Edvarda Peperka, podjetje Group 22, Prostovoljno gasilsko društvo Cerklje na Gorenjskem, Prostovoljno gasilsko društvo Nevlje, podjetje Zarja Elektronika iz Kamnika in Prostovoljno gasilsko društvo Moste.

V dvodnevnem ločenem programu ob obisku Vlade Republike Slovenije je minister Tonin najprej obiskal Vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani, kjer se s sredstvi, zagotovljenimi v okviru Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko 2021-2026, začenja nujno potrebna prenova vojašnice. Prenova bo potekala v petih fazah in bo končana predvidoma v 2025. Minister se je srečal z vodstvom vojašnico, ki mu je predstavilo tudi kadrovske izzive, s katerimi se soočajo. Ob tem je minister poudaril, da se mora odstotek obrambnih izdatkov višati premišljeno, skladno s trenutno kadrovsko sliko, ki bo sposobna upravljati z novo tehniko.

Minister je prvi dan obiskal še podjetje Group 22 v Ljubljani, kjer se ukvarjajo z dobavo proizvodov tudi za Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za notranje zadeve, ponedeljkov program pa je zaključil v Prostovoljnem gasilskem društvu Cerklje na Gorenjskem.

Tudi drugi dan ločenega programa obiska v osrednjeslovenski regiji so bili v ospredju gasilci. Prostovoljni gasilci Nevlje so pripravili topel sprejem, predstavili svoje delo in opremo, med drugim tudi vozilo, ki bo del letošnje gasilske olimpijade. Minister Tonin je gasilcem predstavil številne ukrepe za izboljšanje položaja gasilcev, med drugim tudi Zakon o gasilstvu, ki je bil včeraj potrjen na Odboru za obrambo.

V Prostovoljnem gasilskem društvu Moste so ministru Toninu razkazali nov gasilski dom, ki so ga zgradili sami, obenem pa v načrt vključili tudi šest stanovanj za operativne gasilce, ki se nahajajo v zgornjih nadstropjih doma. Ministra Tonina je navdušila njihova samoiniciativnost in inovativnost, s katerima so pristopili h gradnji.

Minister Tonin je del obiska namenil tudi podjetju Zarja Elektronika, d. o. o., iz Kamnika, kjer se ukvarjajo s raziskavo in razvojem protipožarnih sistemov in sodijo med najuspešnejše v regiji. Ministru so predstavili podjetje, svoje delo in sodelovanje z ostalimi institucijami. Kot je po obisku povedal minister Tonin, da ga veseli, da ogromno vlagajo v razvoj, beseda na sestanku je tekla tudi o sodelovanju s požarnim skladom in o vzpostavitvi tehničnega varovanja tudi na objektih ministrstva za obrambo.