Skoči do osrednje vsebine

S Sporazumom o strateškem partnerstvu tudi do večje zastopanosti Slovenije v institucijah Evropske unije

Minister Boštjan Koritnik in dekan dr. Mirko Pečarič sta danes podpisala sporazum o strateškem partnerstvu med Ministrstvom za javno upravo in Fakulteto za upravo Univerze v Ljubljani, s katerim vzpostavljata sodelovanje obeh institucij na področju usposabljanja za izpite v selekcijskih postopkih za zaposlitev v institucijah Evropske unije.
Boštjan Koritnik in dr.Mirko Pečarič sedita za mizo, podpisujeta dokument, ki je pred vsakim od njiju v odprti mapi

Minister Boštjan Koritnik in dekan dr. Mirko Pečarič: Podpis sporazuma o sodelovanju | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

»Sodelovanje med Ministrstvom za javno upravo in Fakulteto za upravo je odlična priložnost, da državljanom ponudimo podporo pri pripravi na izpite v selekcijskih postopkih EPSO. S tem pripomoremo k večjemu zaposlovanju slovenskih državljank in državljanov v evropskih institucijah in ohranjanju enakovredne zastopanosti Slovenije v institucijah Evropske unije,« je ob tem poudaril minister Koritnik in dodal: »Čim več naših državljank in državljanov na čim višjih položajih v institucijah Evropske unije je absolutno v interesu vseh nas, zato je edino pravilno, da jim pri tem pomagamo. Seveda pa si želimo, da se nato z vsemi pridobljenimi izkušnjami in znanjem v Slovenijo tudi vrnejo.«

Gre za dolgoročno partnersko sodelovanje ministrstva in fakultete na področju razvoja javne uprave, izobraževanja in usposabljanja, ki bo zajemalo med drugim vključevanje javnih uslužbencev kot strokovnjakov iz prakse, ki bodo pripomogli svoje znanje in izkušnje znotraj študijskih programov Fakultete za upravo, sodelovanje pri organizaciji in izvedbi strokovnih konferenc, hkrati pa tudi vzpostavitev Izobraževalnega centra za t. i. izpite EPSO s strani Fakultete za upravo. Ta bo zainteresiranim kandidatom ponujal izobraževalne vsebine oziroma seminarje za opravljanje teh izpitov, ki so pogoj v selekcijskem postopku zaposlovanja kandidatov v institucijah in agencijah Evropske unije, ki ga vodi Evropski urad za izbor osebja (EPSO – European Personnel Selection Office).

Podatki za Slovenijo, ki jih zbira EPSO, kažejo, da je upad kandidatov za zaposlitev v institucijah EU med selekcijskim postopkom znaten, zato se jih zelo malo uvrsti na seznam, iz katerega institucije EU črpajo kadre za zaposlitve.

Na Fakulteti za upravo sicer že izvajajo študijski program »Upravljanje javnega sektorja« in v okviru tega študijsko smer Upravljanje v Evropski uniji, v kateri je zajeta tudi vsebina izpitov iz izbirnih postopkov za zaposlitev v institucijah EU, ki jih vodi EPSO. Študijski program je namenjen pridobivanju teoretičnega znanja in kompetenc, ki jih kandidati potrebujejo, da uspešno opravijo izpite v teh izbirnih postopkih.

Usposabljanje v Izobraževalnem centru za izpite EPSO bo potekalo v obliki seminarjev, dostopnih vsem državljankam in državljanom, ki bodo temeljili na vsebinah, kot jih vključuje študijski program, pri čemer pa bo vsebine možno prilagajati potrebam udeležencev, glede na zahtevano raven izkušenosti in strokovno področje posameznega razpisa.