Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na ministrskem srečanju Mednarodne koalicije za Sahel

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je preko avdio-video povezave udeležil tretjega ministrskega srečanja Mednarodne koalicije za Sahel. Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija z veliko zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje in širjenje nasilja ter slabšanje humanitarnih razmer v Sahelu.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar med avdio-video konferenco

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister dr. Logar je povedal, da je potrebna sistematična in kolektivna obravnava temeljnih vzrokov nestabilnosti v regiji. Poudaril je kontinuirano sodelovanje Slovenije v Misiji EU za usposabljanje v Maliju (EU Training Mission - EUTM Mali) ter angažma slovenske Ustanove za krepitev človekove varnosti ITF, ki že podpira napore Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Economic Community of West African States - ECOWAS) in Afriške unije na področju zgodnjega opozarjanja in odzivanja na konflikte.

Na konferenci so ministri razpravljali o skupnih aktivnostih v kontekstu multidimenzionalne krize v Sahelu, ki so jo v prejšnjem letu, med drugim, zaznamovali državni udari v Maliju, Čadu in v Burkini Faso ter širjenju krize in nestabilnosti na države v Gvinejskem zalivu. Ministri so sprejeli skupno deklaracijo v kateri so poudarili popolno podporo prizadevanjem Afriške unije in ECOWAS za vrnitev ustavne ureditve v Maliju in Burkini Faso. Izrazili so globoko zaskrbljenost zaradi naraščajoče grožnje terorizma ter tveganj, ki jih povzroča prisotnost ruskih paravojaških skupin v Maliju in njihov potencialno destabilizirajoč vpliv na celotno regijo. Potrdili so zavezanost k zaščiti civilnega prebivalstva, boja proti nekaznovanju in spoštovanju človekovih pravic ter mednarodnega humanitarnega prava.

Dogodek na visoki ravni je organiziral sekretariat Mednarodne koalicije za Sahel. Videokonference so se - poleg zunanjih ministrov držav EU, afriških držav ter držav partneric iz širše regije - udeležili tudi visoki predstavniki Evropske unije, Afriške unije, Združenih narodov, Svetovne banke, Zavezništva za Sahel ter regionalnih organizacij.