Skoči do osrednje vsebine

Obisk državnega sekretarja mag. Petra Geršaka v severnem delu Osrednjeslovenske regije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
V okviru današnjega vladnega obiska je državni sekretar za digitalno preobrazbo mag. Peter Geršak skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo obiskal podjetje Cosylab. Zatem je pozdravil vodstvo in dijake Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, srečal se je z vodstvom Združenja za informatiko in tehnologije Gospodarske zbornice Slovenije ter mladimi podjetniki v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju.
Člani vlade za delovnim omizjem

Vlada Republike Slovenije med posvetom v Medvodah | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

1 / 3

Državni sekretar mag. Peter Geršak je obisk začel v visokotehnološkem podjetju Cosylab, ki ima preko 250 inženirjev, od tega 30 doktorjev znanosti, zaposlenih v šestih državah. S tem so eden izmed največjih zaposlovalcev inženirjev in predvsem razvijalcev programske opreme v Republiki Sloveniji. V skoraj dvajsetih letih poslovanja se je podjetje izoblikovalo v vodilnega svetovnega ponudnika strojnih in programskih rešitev za krmiljenje pospeševalnikov nabitih delcev ter drugih zahtevnih naprav v veliki fiziki in medicini.

Izvršilni direktor dr. Mark Pleško je predstavil globalno dejavnost podjetja in uspeh slovenske udeležbe na obsežnem mednarodnem raziskovalnem infrastrukturnem projektu FAIR v Darmstadtu, kjer je pomembno vlogo igrala tudi gospodarska diplomacija. Udeleženci srečanja so spregovorili tudi o nadaljnjem povezovanju gospodarstva in visokotehnoloških podjetij z izobraževalnimi ustanovami ter o uporabi umetne inteligence v medicinske namene.

Zatem se je državni sekretar sestal z Aleksandrom Lazarevićem, ravnateljem Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana oziroma Vegova. V letošnjem šolskem letu Vegovo šolo obiskuje skupno 960 dijakov, od tega 51 deklet. Državni sekretar je predstavil nedavno potrjen Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je ravnatelj pozdravil. Aleksander Lazarević je povedal, da se dijaki 3. letnika njihove šole udeležujejo štiritedenskega praktičnega usposabljanja pri delodajalcih v slovenskih in tujih podjetjih. Več kot 50 % dijakov opravlja 5. dodatni predmet na maturi, ki omogoča vpis na katerokoli slovensko fakulteto. Dijaki imajo v kletnih prostorih šole namensko učno okolje, ki ga namenjajo za druženje, izmenjavo mnenj, predvsem pa za izdelavo visokotehnoloških izdelkov. Pri tem jim pomagajo tudi bivši dijaki. Mag. Geršak je dejal, da je umetna inteligenca prihodnost in izrazil zadovoljstvo, da se teh znanj dijaki učijo tudi v svojem prostem času.

Mag. Peter Geršak se je zatem na sedežu Gospodarske zbornice sestal z vodstvom Združenja za informatiko in tehnologije. Pogovor je tekel o prepotrebnih vlaganjih v digitalizacijo gospodarstva in zdravstva ter digitalno preobrazbo države, še posebej v luči aktualne krize na vzhodu Evrope.

Ob zaključku regijskega obiska se je državni sekretar srečal z mladimi iz Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja. Ta daje podporno okolje zagonski podjetjem v zgodnji fazi  razvoja, ki prihajajo predvsem iz akademskega in raziskovalnega okolja Univerze v Ljubljani. V prostorih inkubatorja je trenutno vsakodnevno od 8 do 15 start-upov, nekateri imajo stalne pisarne,  drugi pa delajo v sodelovalnih (coworking) prostorih. Trenutno je v predinkubaciji 21  podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa 14 start-upov. Tu so se kalila zelo uspešna podjetja, kot so Zemanta, Mesi, VISIONECT in RedOrbit.  Na srečanju sta se predstavili Adanta in PsyBit. Ekipa prve razvija digitalno rezervacijsko orodje za različne industrije, ki pri svojem delu naročajo  stranke v specifičnih termin, Psybit pa je orodje, ki bo z objektivnim in hitrim zaposlovanjem  delodajalcem omogočalo strateško spremljanje svojih zaposlenih in njihove motivacije.

Vladni obisk je državni sekretar sklenil na javni tribuni v Kamniku, kjer so se srečali ključni gospodarstveniki in drugi ključni nosilci razvoja v regiji.