Skoči do osrednje vsebine

Dan žena je tudi praznik vseh podeželskih žena

Vsako leto 8. marca v približno 100 državah praznujemo mednarodni dan žena. Slednji pomeni praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, ki so med drugim vidni tudi na področju kmetijstva oziroma na podeželju.
Voščilnica ženskam v kmetijstvu za 8. marec

Ženske igrajo ključno vlogo tudi v kmetijstvu in z njim povezanimi panogami. | Avtor: MKGP

Prispevek kmetic in podeželskih žena je v ospredju zlasti pri trajnostnem kmetovanju, varni oskrbi s hrano, pomembno vlogo pa imajo tudi pri zmanjševanju revščine na podeželju. Seveda pa so ženske nenadomestljiva pomoč tudi pri drugih opravilih na področju gozdarstva, lova in ribištva.

Tako ženske igrajo ključno vlogo na podeželju po vsem svetu, kjer si tako kot v družbi nasploh še vedno prizadevajo za enakopravnost z moškimi. Po podatkih Organizacije združenih narodov (OZN) namreč kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju. Združeni narodi ob tem dodajajo, da kmečke ženske v nerazvitem svetu z ročnim črpanjem vode zalagajo kar 80 % gospodinjstev brez tekoče vode. V EU v povprečju okrog 30 % kmetijskih gospodarstev upravljajo ženske. Ob vsem tem kmetice uživajo manj pravic od moških in se spopadajo s spolno diskriminacijo, kar je po oceni OZN največja ovira pri prizadevanjih za njihovo opolnomočenje.

Minister dr. Jože Podgoršek je ob prazniku vseh žensk povedal: »Ob tej priložnosti bi se še posebej zahvalil tudi vsem ženskam, ki ste povezane s kmetijstvom, gozdarstvom, podeželjem, ribištvom in živilsko industrijo. Ženske na podeželju imate ključno gospodarsko in družbeno vlogo. Ste steber družinskih kmetij. Pogosto ste pobudnice novih idej, s podjetniškim duhom in čutom za inovacije pa spodbujate k razvoju številnih projektov na podeželju.«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zaveda specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk, za kar je bil ustanovljen tudi Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja.

Ob mednarodnem prazniku vseh žena in deklet zato čestitamo vsem ženskam, ki prispevajo svoj pomemben delež pri kmetijskih opravilih, gozdarstvu, lovstvu, ribištvu in drugod na podeželju. 

Ob današnjem mednarodnem dnevu žena čestitamo vsem ženskam, prav posebej pa vsem dejavnim na področjih kmetijstva, gozdarstva, ribištva in pridelave hrane, ter jim hkrati želimo veliko optimizma in zdravja. Zavedajte se svoje veličine in enakopravnosti vse dni v letu.