Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje v projektih tehnične pomoči Mednarodne agencije za atomsko energijo

Objavljamo povabilo k prijavi predlogov za državne projekte v okviru Programa tehničnega sodelovanja Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE).

Uprava za jedrsko varnost je državna kontaktna točka za sodelovanje z MAAE. Agencija v sklopu svojega programa tehničnega sodelovanja pomoči (angleško Technical Cooperation Programme – TC) omogoča državam članicam pomoč pri izvajanju ključnih razvojnih prednostnih nalog na področjih, kot so zdravje in prehrana, hrana in kmetijstvo, voda in okolje, industrijske uporabe ter razvoj in upravljanje jedrskih tehnologij. Na spletni strani MAAE je na voljo več informacij o TC programu (v angleščini). Program državam članicam pomaga tudi pri zadostitvi prihodnjih energetskih potreb ter pri krepitvi sevalne in jedrske varnosti. Program se izvaja v dveletnih ciklih in poteka preko projektov, v okviru katerih se tehnična pomoč in sodelovanje izvajata s tečaji, delavnicami, štipendijami, znanstvenimi obiski, strokovnimi misijami in nakupom opreme. MAAE je razpisala začetek priprav na prihodnji cikel TC programa od 2024 do 2025.  

Državni projekti so namenjeni posamezni državi za krepitev razvoja dejavnosti, ki vključujejo uporabo jedrskih tehnologij in so skladne s cilji in prioritetami države na ustreznih področjih, ki so opisane v okvirnem državnem programu. Pripravljamo predlog slovenskih projektov, ki bodo razvrščeni skladno z državnimi prioritetami. V zvezi s tem vabimo vse zainteresirane institucije, da nam to sporočite do 21. marca 2022 na elektronski naslov gp.ursjv@gov.si, da vam bomo odgovorili na vaša dodatna vprašanja in posredovali podrobnejše informacije z navodili za pripravo dokumentacije.