Skoči do osrednje vsebine

343. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da donira cepivo Comirnaty proti COVID-19, proizvajalca Pfizer/BioNTech, v instrument COVAX. Soglašala je tudi s predlogom amandmajev k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gasilstvu.

Vlada donirala cepivo Comirnaty proti COVID-19, proizvajalca Pfizer/BioNTech, v instrument COVAX 

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se 306.540 odmerkov cepiva Comirnaty, proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki jih je Republika Slovenija aktivirala in naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in ji pripadajo za dobavo v mesecu aprilu 2022, nameni v instrument COVAX.

COVAX predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni in enega od stebrov zagotavljanja enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na globalni ravni. Republika Slovenija (Slovenija) je v instrument COVAX namenila prostovoljni prispevek v skupni višini 500.000 evrov v letih 2021 in 2022, hkrati pa je za donacije cepiv proti COVID-19 v okviru tega mehanizma doslej dala na razpolago več kot 1,7 milijona odmerkov cepiv različnih proizvajalcev.

Podobno kot ostale EU države, tudi Slovenija nabavlja cepiva proti COVID-19 preko skupnih EU javnih naročil, ki jih vodi Evropska komisija (EK). EK je v imenu držav članic pogodbo o predčasnem nakupu cepiva podpisala tudi z družbo Pfizer/BioNTech.

Zavoljo izjemno majhnega interesa prebivalcev Slovenije za cepljenje proti COVID-19, dovoljšne zaloge tega in ostalih cepiv za slovenske potrebe ter upoštevaje potrebo po cepivih na globalni ravni, se predlaga, da se 306.540 odmerkov cepiva Comirnaty proti COVID-19, proizvajalca Pfizer/BioNTec, ki bi jih bila Slovenija primorana prevzeti od proizvajalca v mesecu aprilu 2022, preusmeri kot donacijo neposredno v instrument COVAX, pri čemer se jih prednostno usmeri v regijo vzhodne Azije in Tihega oceana.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada soglaša s predlogom amandmajev k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gasilstvu

Vlada je na današnji dopisni seji soglašala s predlogom amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gasilstvu. 

Predlagani amandmaji k 2., 3., 5., 9., 10., 13., 23., 28., 30., 33. in 42. členu predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gasilstvu so redakcijske in nomotehnične narave. Z njimi se delno upoštevajo pripombe Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije. 

Vir: Ministrstvo za obrambo