Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni seznam rešitev umetne inteligence za trajnostni razvoj v dobro človeštva

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesco (IRCAI) je razvil in objavil mednarodni seznam IRCAI Global Top 100, s katerim je identificiral trenutne tehnologije umetne inteligence za doseganje 17 ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj.

Seznam vsebuje deležnike, ki si prizadevajo za doseganje vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki pokrivajo več sektorjev in vsako geografsko regijo Združenih narodov. Prinesel je številne vpoglede v trenutno stanje trajnostnih tehnologij.

Po izvedbi mednarodnega programa IRCAI (angleško: International Research Centre On Artificial Intelligence) objavlja poročilo, v katerem analizira prijavljenih 100 rešitev. V tem poročilu pojasnjuje metodologijo in se osredotoča na geografsko in sektorsko analizo, porazdelitev glede na posamične cilje trajnostnega razvoja, na analizo fokusa ter na trende in etiko. Celotno poročilo je dostopno v angleškem jeziku.

Projekti imenovani kot 'izjemne rešitve', so bile predstavljene v petek, 18. februarja, na dogodku, ki je bil izveden v soorganizaciji med IRCAI in Stalnim predstavništvom Slovenije pri ZN. Na dnevnem redu so bili govori veleposlanika Boštjana Malovrha, stalnega predstavnika Slovenije pri ZN, Tawfika Jelassija, pomočnika generalnega direktorja za komuniciranje in informiranje UNESCO, Maria-Francesce Spatolisano, VD odposlanke Urada odposlanca generalnega sekretarja za tehnologijo, veleposlanika Collena Vixen Kelapile, stalnega predstavništva Bocvane pri ZN, predsednika ECOSOC, in John Shawe-Taylorja, direktorja IRCAI.

Po besedah ​​Johna Shawe-Taylorja, direktorja IRCAI, se umetna inteligenca hitro razvija kot akademska in praktična disciplina. Cilj IRCAI ni le biti del tega razvoja, ampak tudi vplivati ​​na fokus uporabe in na človečnost razvoja UI. Največji učinek je mogoče doseči z razvojem partnerskega sodelovanja z raziskovalci in praktiki, ki so predani naprednim in učinkovitim rešitvam najpomembnejših izzivov našega časa, zajetih v Ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov.

IRCAI v sodelovanju z UNESCO že sodeluje pri opredelitvi posodobljenih kriterijev, ki bodo opisali, kateri elementi so danes potrebni za ustvarjanje umetne inteligence in digitalnih tehnologij na kritičen, zanesljiv in sodelovalen način. Namen teh prizadevanj je bolje razumeti katera podjetja in projekti lahko, z uporabo podatkov, osredotočenostjo na trajnost in enakopravnost spolov v znanosti in na delovnem mestu, z metodami strojnega učenja, ter drugih participativnih dejavnostih v digitalni družbi, učinkovito dosegajo cilje trajnostnega razvoja. Pri razvoju in izvajanju tega okvira inovacij v povezavi z umetno inteligenco je ključnega pomena, da so človekove pravice in enakost spolov dosledno zastopane in upoštevane.

Poročilo bo torej služilo kot temelj za nadaljnji razvoj metodologije pri zbiranju, spodbujanju in podpori aplikacijam umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Pripomoglo bo k utrditvi nadaljnjega sodelovanja s podjetji, skupinami in posamezniki iz vsega sveta, ki se s pomočjo umetne inteligence soočajo z nekaterimi največjimi izzivi našega časa, pri čemer vsi na prvo mesto postavljajo poudarek na etično uporabo umetne inteligence.