Skoči do osrednje vsebine

Usklajevanje predloga Zakona o zaščiti prijaviteljev

Na Ministrstvu za pravosodje smo danes s sestankom s predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaključili sklop posvetovanj, namenjenih usklajevanju predloga Zakona o zaščiti prijaviteljev.

V okviru strokovnega usklajevanja smo se na ministrstvu v februarju in marcu sestali s predstavniki nevladnih organizacij,  državnih organov in ministrstev,  gospodarstva in lokalne samouprave, ter s predstavniki sodstva in državnega tožilstva. Na vseh posvetovanjih je sodelovala tudi KPK, skupno pa se je sestankov udeležilo preko sto predstavnikov različnih deležnikov. 

Vsem sodelujočim se za njihove konstruktivne prispevke, predloge in pripombe, zahvaljujemo. Ministrstvo bo predvidoma konec marca na to temo izvedlo tudi okroglo mizo, v začetku  aprila pa bomo objavili  prenovljen predlog zakona in deležnike povabili v drugi krog strokovnega in medresorskega usklajevanja.

Predlog Zakona o zaščiti prijaviteljev je pomemben zakonodajni projekt, katerega namen je izboljšati odziv družbe na zaznane nepravilnosti in kršitve, ter prispevati k njihovi čim hitrejši odpravi. Predlog zakona izboljšuje zaščito prijaviteljev, ki za kršitve oziroma nepravilnosti izvedo pri opravljanju svojega dela. Verjamemo, da bo usklajeni predlog zakona pomembno prispeval k uresničitvi zastavljenih ciljev.