Skoči do osrednje vsebine

Izredni Svet EU za zunanje zadeve o razmerah v Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil izrednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednja tema zasedanja je bila ruska vojaška agresija v Ukrajini in ocena učinkov sprejetih omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo.

Ministrom za zunanje zadeve EU so se na zasedanju pridružili tudi državni sekretar Združenih držav Amerike Antony Blinken, zunanja ministrica Kanade Mélanie Joly, zunanja ministrica Združenega kraljestva Liz Truss in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ministri so preko avdio-video konference izmenjali mnenja tudi z zunanjim ministrom Ukrajine Dmytrom Kulebo.

Sogovorniki so se strinjali, da so učinki sprejetih omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo že vidni in da si je še naprej potrebno prizadevati za zaustavitev ruske agresije ter za takojšnjo prekinitev nasilja in obleganja Ukrajine. Prav tako so bili enotni v podpori Ukrajini, tako materialno kot politično. Strinjali so se tudi, da je potrebno zaščititi ukrajinske begunce, katerih število narašča vsak dan. "Širitv EU predstavlja upanje za Ukrajince in njihov boj zoper rusko agresijo ter za ohranitev evropskega miru in naših vrednot. Zato mora EU dati Ukrajini jasno evropsko perspektivo in ji s tem pokazati, da v tem napadu ne bo ostala sama," je poudaril minister dr. Logar.

Minister dr. Logar se je pridružil pohvalam ostalih ministrov pogumu Ukrajincev in njihovega vodstva, ki z vsemi silami in neverjetno odločnostjo branijo svobodo in suverenost svoje države. Pozval je k nadaljnji podpori Ukrajine in sogovornike obvestil, da se je Slovenija odzvala na poziv Organizacije združenih narodov (OZN) za pomoč Ukrajini in namenila dodatnih 1,1 milijona evrov humanitarne pomoči za prebivalce Ukrajine.

Minister dr. Logar je pohvalil hiter sprejem vseh ukrepov zoper Rusko federacijo s strani EU ter učinkovito usklajevanje s partnerji. Pozval je k nadaljnjemu skupnemu razmisleku o razširitvi omejevalnih ukrepov, saj je potrebno ohraniti pritisk na Rusko federacijo. Poudaril je še, da je potrebno spremljati razmere v Gruziji, Moldaviji in na Zahodnem Balkanu. Minister dr. Logar je sogovornike obvestil o uničenju slovenskega konzulata v središču mesta Harkov ob ruskem raketnem napadu in o pridružitvi Slovenije zahtevam skupine držav za neodvisno preiskavo kršitev mednarodnega prava s strani Ruske federacije, ki jo bo vodil tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča.