Skoči do osrednje vsebine

Evropski pravosodni ministri tudi o dogodkih v Ukrajini

V Bruslju so se danes na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve sestali ministri za pravosodje in, med drugim, govorili o boju proti rasizmu in antisemitizmu ter sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva. Obravnavali so tudi razmere v Ukrajini, predvsem z vidika mednarodnega pravosodnega sodelovanja z Rusijo in Belorusijo.

Osrednja tema tokratnega pravosodnega dela zasedanja so bile temeljne pravice. Francosko predsedstvo je Svetu EU predložilo predlog sklepa, s katerim Komisija predlaga razširitev seznama področij kaznivih dejanj, in sicer da bi ta vključeval tudi sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva. Prav pomen boja proti sovražnem govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva je bila ena ključnih prioritet Slovenije že v času predsedovanja .

Svet je dosegel konsenz glede Sklepov Sveta o boju proti rasizmu in antisemitizmu, in tako poslal pomembno sporočilo o enotnosti držav članic Evropske unije na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V okviru razprave o vladavini prava je bilo na dnevnem redu tudi  vprašanje dostopa do odvetnika in morebitna skupna pravila EU v zvezi z odvetniškim poklicem.

Med delovnim kosilom pa so ministri razpravljali o tragičnih dogodkih v Ukrajini. Pravosodni ministri so  obsodili rusko agresijo nad Ukrajino. Državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej je ob tem pozval k hitremu odzivu vseh demokratičnih struktur v Evropi in pozdravil razpravo o možnih usklajenih oblikah odziva EU napram Rusiji in Belorusiji na področju pravosodja oz. pravosodnega sodelovanja.

Zasedanje pravosodnih ministrov - fotografija ministrov za okroglo mizo
1 / 2