Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek bo podpisal izjavo o nameri za sodelovanje Slovenije na Expo Osaka 2025

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Vlada Republike Slovenije je sklenila, da se Republika Slovenija udeleži svetovne razstave Expo Osaka 2025 in pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška za podpis izjave o nameri za sodelovanje.
Prizorišče EXPO Osaka 2025 s ptičje perspektive ob vodi ob sončnem zahodu

Prizorišče EXPO Osaka 2025 | Avtor: expo2025.or.jp/

1 / 3

Svetovna razstava bo potekala med 13. aprilom in 13. oktobrom 2025, organizatorji pa načrtujejo udeležbo 150-ih držav in 25-ih mednarodnih organizacij ter več kot 28 milijonov obiskovalcev.

V primeru predstavitve na samostojnem paviljonu se za Republiko Slovenijo predvidevajo okvirni stroški v višini 15 milijonov evrov, pri čemer ocena izhaja iz primerjave cen nastopa Slovenije na Expo Dubaj 2020 ter upoštevanja dejstva, da so cene materialov in storitev že in še bodo zrastle, višji pa bodo tudi stroški logistike zaradi oddaljenosti ter zagotovitve lastnega osebja v času izvajanja predstavitve Republike Slovenije na Expo 2025. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo za leto 2023 sredstva zagotovil v okviru svojega finančnega načrta, s prerazporeditvami, v letu 2024 in 2025 pa jih bo načrtoval ob pripravi proračunov v okviru razreza odhodkov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Razstava naj bi naslovila predvsem izzive preživetja in način za zmanjšanje bolezni, pandemij, naravnih nesreč, pomanjkanja hrane ter drugih težav, s katerimi se sooča celotna mednarodna skupnost. Glavne ideje Expo 2025 bodo predstavitev novih tehnologij in inovacij, ki bodo človeku pomagali v post-covid življenju in naj bi postala prelomna točka v boju človeka zoper covid-19 in začetek novega obdobja, nove družbe prihodnosti. V tem smislu bo Expo v Osaki ponudil priložnost za preverjanje možnosti doseganja družbe 5.0. Organizatorji si prizadevajo urediti popolno možnost virtualnega ogleda razstave, s čemer bi omogočili številčnejšo publiko iz vseh kontinentov.

Celotno razstavišče bo obsegalo tri območja, ki bodo predstavljala tri podteme (Reševanje življenj, Omogočanje življenj, Povezovanje življenj) s paviljoni za uradne udeležence. Vsak uradni udeleženec bo izbral eno ali več treh podtem kot perspektivo, iz katerih bodo izbrali teme za svoje razstave o življenju. Obravnavali bodo tudi eno izmed sedemnajstih ali več ciljev trajnostnega razvoja.