Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na 3. seji Sveta za oljkarstvo

Včeraj je potekala avdiovizualna 3. seja Sveta za oljkarstvo, ki se je je udeležil tudi minister dr. Jože Podgoršek. Osrednji točki sta bili ureditev področja organizacij za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega in priprava smernic dobre higienske prakse v obratih za poljnjenje oljčnega olja.

Minister dr. Jože Podgoršek je v uvodu seje poudaril globalne razsežnosti vojne v Ukrajini, ki lahko prizadenejo tudi prehransko varnost Evrope. Zagotovil je, da Republika Slovenija prehransko ni ogrožena, vendar pa bi zaradi negotove preskrbe z zemeljskim plinom lahko bila posredno ogrožena živilsko predelovalna industrija. Nadalje je članom sveta predstavil glavne zakonodajne predloge ministrstva, ki bodo obravnavani na marčevski seji vlade, ter finančno nadomestilo kmetom iz ukrepa za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, katerega bodo deležna vsa kmetijska gospodarstva, ki so v letu 2021 oddala zbirno vlogo. V nadaljevanju je generalni direktor Direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik predstavil aktivnosti ministrstva glede strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, ki je v fazi priprave izhodišč za izvedbeni del, in povabil oljkarje k sodelovanju pri javni obravnavi okoljskega programa.

Dnevni red seje je bil osredotočen še na dve tematiki s področja oljkarstva: najprej so se člani sveta seznanili s postopkom priprave Smernic dobre higienske prakse v obratih za polnjenje oljčnega olja (predlog stoji že več let), zato je ponovni pristop k izdelavi teh smernic za oljkarje zelo dobrodošel, predvsem z vidika zagotavljanja varne hrane. Člani sveta so s sklepom potrdili, da koordinacijo teh smernic prevzame Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija (KGZS), ki bo v delovno skupino povabila strokovnjake s področja oljkarstva.

Člani sveta so ponovno obravnavali tudi problematiko delovanja organizacij za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja. Sprejet je bil sklep, da bo ministrstvo pripravilo predpis, ki bo uredil to področje.

Del razprave je bil namenjen tudi v januarju objavljeni Uredbi o uporabi oljčnih tropin in rastlinske vode za gnojenje, kar so člani sveta sicer pozdravili, vendar so hkrati predlagali nadgradnjo le-te z vidika učinkovitejše uporabe.

Svet za oljkarstvo je posvetovalno telo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Člani sveta so: dr. Milena Bučar (Inštitut za oljkarstvo – Znanstveno raziskovalno središče Koper, IZO ZRS), dr. Rajko Vidrih (Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta), dr. Dunja Bandelj (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologij), dr. Bojan Butinar (IZO ZRS Koper, Laboratorij za preskušanje olja), Branimir Radikon (Kmetijsko gozdarski zavod – KGZ Nova Gorica), mag. Viljanka Vesel (KGZ Nova Gorica, Poskusni center za oljkarstvo), Božidar Slivnjak (Društvo oljkarjev Brda), Elvin Klobas (Društvo oljkarjev Slovenske Istre), dr. Maja Podgornik (Zveza društev oljkarjev Slovenije), Franko Lisjak (Oljarna Lisjak), dr. Lucijan Cencič, mag. Marjeta Bizjak (oba Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) in dr. Mira Skubic Kos (Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin).