Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na političnih konzultacijah v Sarajevu

V Sarajevu so potekale politične konzultacije med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino, ki jih je na slovenski strani vodil državni sekretar dr. Stanislav Raščan, na strani gostiteljev pa Josip Brkić, namestnik ministrice za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine.

državni sekretar raščan in namestnik ministrice za zunanje zadeve Bih Brkić se rokujeta

Državni sekretar Stanislav Raščan se je srečal z Josipom Brkićem, namestnikom ministrice za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in prijateljski. Državni sekretar dr. Raščan je posebej poudaril željo po krepitvi gospodarskih odnosov, kjer obstajajo še neizkoriščene priložnosti. Zagotovil je, da bo Slovenija na področju razvojnega sodelovanja še naprej podpirala Bosno in Hercegovino pri reformnih prizadevanjih, ostaja namreč ena ciljnih držav razvojnega sodelovanja. Državni sekretar je poudaril vlogo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (v nadaljevanju ITF), ki v BiH že 24 let uspešno opravlja zahtevne naloge na področju razminiranja. ITF bo nadaljeval z izvajanjem projektov, saj je v BiH še vedno veliko minsko onesnaženih območij, ki predstavljajo veliko nevarnost za tamkajšnje prebivalce.

V pogovoru sta naslovila tudi evroatlantsko perspektivo Bosne in Hercegovine. Državni sekretar dr. Raščan je ponovil podporo Slovenije na poti enotne ter suverene Bosne in Hercegovine do članstva v EU ter zvezi Nato. Pozval je k stabilizaciji razmer in vrnitvi k polnemu delovanju vseh institucij. Razdiralno separatistična retorika in dejanja so nesprejemljiva, potrebno se je osredotočiti na reforme in dialog.  Sogovornika sta naslovila tudi sodelovanje med državama na multilateralnem področju.

V okviru obiska se je državni sekretar dr. Raščan ločeno srečal tudi z Edinom Dilberovićem, direktorjem Direkcije za evropske integracije pri Svetu ministrov Bosne in Hercegovine, in veleposlanikom Johannom Sattlerjem, vodjo Delegacije EU in posebnim predstavnikom EU v Bosni in Hercegovini. Sogovorniki so izmenjali mnenja o približevanju Bosne in Hercegovine Evropski uniji in aktualnih razmerah v državi.