Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan poklical na zagovor veleposlanika Ruske federacije in mu vročil protestno noto

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve je po včerajšnjem vojaškem napadu Ruske federacije na ukrajinsko mesto Harkov, v katerem je bil uničen Konzulat Republike Slovenije, na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan je veleposlaniku Ruske federacije predal protestno noto Republike Slovenije z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode.
Državni sekretar sedi za mizo

Državni sekretar Dovžan poklical na zagovor veleposlanika Ruske federacije in mu vročil protestno noto | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija najostreje obsoja včerajšnje nedopustno dejanje in vojaško agresijo Ruske federacije nad suvereno državo. Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in človekovih pravic, poleg tega pa je uničevanje civilnih tarč vojni zločin. Slovenija bo uporabila vsa diplomatska sredstva, ki jih ima na voljo, za izražanje nasprotovanja takim dejanjem. Med drugim bo Slovenija o nedopustnem dejanju obvestila generalne sekretarje mednarodnih organizacij, kot so OZN, OVSE, Svet Evrope, NATO. Slovenija bo tudi podprla preiskavo o razmerah v Ukrajini tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu Karima Khana in k podpori pozvala še druge države članice.

V napadu na zgodovinsko središče mesta Harkov, kjer je veliko stanovanjskih zgradb, je bilo uničeno tudi upravno poslopje na osrednjem trgu, v katerem je bil sedež Konzulata Republike Slovenije v Harkovu. Častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu ni bil poškodovan in je na varnem.