Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev enega najsodobnejših laboratorijev v Evropi

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes s predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana otvoril Centralne združene laboratorije. Projekt, ki se je začel uresničevati že leta 2009, zdaj v prvem nadstropju Diagnostično terapevtskega servisa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana združuje 4 laboratorije, med drugim Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo, Službo za specialno Laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike Specializiran hematološki laboratorij ter Laboratorij za hemostazo in aterotrombozo Interne klinike.

Minister in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra ob ogledu novih prostorov
1 / 3

Minister Janez Poklukar: »V projekt je bilo vloženih 14 milijonov evrov za gradbena dela, 2,9 milijona evrov za nakup laboratorijskih analitskih sistemov in še dodatnih 2,7 milijona evrov za specialno laboratorijsko opremo.« V nadaljevanju je poudaril pomembnost laboratorijske medicine, ki bo s pridobitvijo nove, sodobne opreme izjemno pripomogla k boljši diagnozi ter prognozi različnih bolezni. Prej razpršena laboratorijska dejavnost bo zdaj bolj konsolidirana in racionalizirana, kar po eni strani pomeni kakovostnejšo in varnejšo zdravstveno obravnavo bolnikov in istočasno na drugi številne priložnosti za nadaljnji razvoj laboratorijske medicine v Sloveniji, je še izpostavil minister Poklukar.

Selitev bo v nove prostore končana do konca jeseni. Istočasno pa tako že nekaj časa poteka tudi usposabljanje laboratorijskih delavcev na novih tehnologijah in hkratno  zagotavljanje neprekinjene laboratorijske obravnave bolnikov. Zato je selitev treba voditi z veliko mero empatije in potrpežljivosti. 

S sredstvi, ki jih je ministrstvo za zdravje namenilo projektu, se bo stroka laboratorijske biomedicine v Sloveniji lahko še bolj aktivno vključila v razvoj doma in v svetu ter omogočila bolnikom sodobnejšo, varnejšo in učinkovitejšo, torej bolj personalizirano obravnavo.