Skoči do osrednje vsebine

Omejitev snovi v črnilih, ki se uporabljajo v tatujih in za trajni »make-up«

Na EU ravni je bila v letu 2020 sprejeta omejitev za snovi v črnilih, ki se uporabljajo v tatujih in za trajni »make-up«. Omejitve so določene v izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2020/2081.

Sprejeta zakonodaja na ravni EU prinaša uskladitev ukrepov o nevarnih kemikalijah, ki se uporabljajo v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje na ravni EU ter bo zagotovila enako zaščito pred njimi za vse državljane EU. Namen omejitve ni prepovedati tetoviranje, temveč zagotoviti varnejšo uporabo barvil v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje ter s tem zmanjšanje tveganja za potrošnike, ki ga lahko predstavljajo nevarne kemikalije v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Sprejeta uredba prinaša pomemben napredek pri varovanju zdravja ljudi, saj omejuje uporabo preko 4000 nevarnih kemikalij v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Pričakuje se, da se bo zaradi omejitve zmanjšalo število alergijskih reakcij in drugih vnetnih kožnih reakcije, ki jih lahko povzročijo črnila. Zmanjšali bi se lahko tudi resnejši učinki, kot so rak, poškodbe DNK ali reproduktivnega sistema.

Omejitev za snovi se je začela uporabljati 4. januarja 2022. To pomeni, da se snovi, za katere je določena omejitev, po tem datumu ne dajejo v promet v zmeseh, ki se uporabljajo pri tetoviranju, in zmesi, ki vsebujejo katerekoli take snovi, se ne uporabljajo za tetoviranje, če so prisotne v okoliščinah določenih  z uredbo.  Za to omejitev velja tudi, da seznam omejenih snovi ni zaključen in se snovi  naknadno dodajajo. Za vsako snov, ki se naknadno vključi na področje uporabe omejitev zaradi naknadne spremembe dela 3 Priloge VI k Uredbi (ES) št. 1272/2008 (CLP Uredba) bi se omejitev morala začeti uporabljati z začetkom uporabe razvrstitve v navedenem delu.

Odstopanji veljata le za dve snovi in sicer:  

Z odstopanjem se odstavek 1 v prilogi Uredbe ne uporablja za naslednje snovi do 4. januarja 2023:

(a) Pigment Blue 15:3 (CI 74160, št. ES 205-685-1, št. CAS 147-14-8);

(b) Pigment Green 7 (CI 74260, št. ES 215-524-7, št. CAS 1328- 53-6).