Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na izrednem zasedanju ministrov za energijo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja ministrov za energijo, ki je bilo sklicano z namenom razprave o trenutni situaciji na energetskem trgu v Evropi po invaziji ruskih sil na Ukrajino.

Minister se je zavzel za diverzifikacijo dobaviteljev oskrbe in zmanjšanje uvozne odvisnosti od Rusije v prihodnje in sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim.

"Slovenija se pridružuje francoskemu predsedstvu, Komisiji in drugim državam članicam v odločni obsodbi ruske invazije na Ukrajino in zahteva, da Rusija nemudoma umakne svojo vojsko iz Ukrajine, ustavi agresijo na suvereno državo in v celoti spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine. Pozdravljamo hiter, odločen in enoten odziv Unije na nastalo situacijo in podpiramo tudi vsa prizadevanja Evropske komisije in držav članic, da naslovimo izzive, ki bi jih predstavljale morebitne motnje v oskrbi z energenti, ter vso potrebno pomoč, ki bi jo lahko ponudili Ukrajincem v smislu njihovih energetskih potreb. Vesel sem, da je danes v Ukrajino že tudi prispela prva pomoč Slovenije, med drugim tudi dizelski generatorji," je uvodoma dejal minister Vrtovec in dodal, da je ruska agresija proti Ukrajini nepovratno spremenila naše odnose z Rusijo. "Zato potrebujemo nadaljnjo diverzifikacijo dobaviteljev oskrbe in hitro zmanjšanje uvozne odvisnosti v prihodnje," je bil jasen minister za infrastrukturo in dodal, da so LNG terminali zagotovo rešitev.

Minister je v nadaljevanju tudi odločno podprl čimprejšnjo sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim. "Ukrajina je tudi na energetskem področju del Evrope,” je dejal minister.

Minister Vrtovec je v povezavi z dodatnimi ukrepi EU in okrepljenim sodelovanjem med državami članicami za zagotovitev stabilne oskrbe izpostavil, da bi morala Evropska komisija hitro predložiti uredbo, ki zavezuje vse upravljavce, da v pomladnih in poletnih mesecih napolnijo skladišča plina do največje zmogljivosti. "Tako bomo naslednjo zimsko sezono začeli pripravljeni in s polnimi skladiščnimi zmogljivostmi. Prav tako bi morale države članice povečati svoja prizadevanja za pogajanja in čimprejšnje sprejetje sporazumov o solidarnostni pomoči pri oskrbi s plinom, ki nam bodo zagotovili nekaj varnostnega omrežja v primeru večjih motenj oskrbe," je prepričan minister.

"Slovenija je trdno prepričana, da sta enotnost in odločenost, da nadaljujemo z izpolnjevanjem ciljev za zmanjšanjem uvozne odvisnosti fosilnih goriv edino pravo sporočilo, ki ga Evropska unija lahko in ga mora sporočati v zvezi z njeno energetsko politiko," je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.