Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU podprl dodatne omejevalne ukrepe proti Rusiji in Belorusiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonferenčnega izrednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki so ga sklicali z namenom razprave o pomoči EU Ukrajini ob nadaljevanju ruskih vojaških aktivnosti.
minister sedi za mizo, pred njim zastave

Minister dr. Logar se je udeležil četrtega zasedanja FAC ta teden | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Na zasedanju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, so ministri držav članic EU po izrednem zasedanju Evropskega sveta in izrednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v preteklem tednu, nadaljevali razpravo o nadaljnji pomoči Ukrajini. Ta se nahaja v kritični fazi ruske invazije, saj so ruske oborožene sile že dosegle in v veliki meri obkolile prestolnico Kijev. Vojaški napad v Ukrajini vpliva tudi na varnostne razmere v EU in drugod po Evropi, zato so potrebni konkretni ukrepi za krepitev ukrajinske obrambe.

V ta namen so ministri uskladili politični dogovor za sprejem podpornega ukrepa Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta (EPF), ki bo omogočil tudi financiranje orožja in vojaške opreme za pomoč Ukrajini.

Ministri so izmenjali mnenja tudi glede nadaljnjih diplomatskih aktivnosti in diplomatskih naporov za izhod iz varnostne krize, o nadaljnji pomoči regiji ter o dodatnih omejevalnih ukrepih, usmerjenih v dodatno izolacijo Rusije iz mednarodnega finančnega sistema in gospodarskih tokov, vključno z izključitvijo ruskih bank iz sistema SWIFT.

Minister dr. Logar je izrazil podporo ukrepom za pomoč Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, namenjenim izboljšanju zmogljivosti obrambnih sil. Minister je podprl tudi dodatne omejevalne ukrepe proti Rusiji in Belorusiji ter pozval k njihovemu čimprejšnjemu sprejemu. Sodelujoče je obvestil o dosedanji pomoči Slovenije Ukrajini - poleg materialne in vojaške opreme je Slovenija namenila tudi 100.000 evrov pomoči prebivalcem Ukrajine. Minister je na zasedanju povedal tudi, da je Slovenija prepovedala letenje v zračnem prostoru Republike Slovenije ruskim zrakoplovom ter pozval h koordiniranemu EU pristopu glede diplomatskih aktivnosti, ki bi pripomogle k izvajanju dodatnega pritiska na Rusko federacijo. Ob tem je poudaril tudi pomen proaktivnega angažmaja EU na področju soočanja z dezinformacijami Rusije in z izzivi kibernetske varnosti.