Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek o dobrih praksah in priložnostih v kmetijstvu

Minister dr. Jože Podgoršek je bil danes na obisku Savinjske regije in na Kozjanskem. Ogledal si je kmetijo družine Jelen ter se na delovnem sestanku srečal s predstavniki Kmetijske zadruge Šentjur in Občine Šentjur.
Več oseb stoji pred hišo in se fotografira.

Minister dr. Jože Podgoršek in predstavniki družine Jelen. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek je obisk za začel na družinski kmetiji Jelen v Petrovčah, ki jo bo v prihodnosti prevzel mladi prevzemnik Blaž Jelen. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo mikrozelenjave, hmelja, poljedelstvom ter rejo piščancev. Ministru so predstavili delovanje kmetije ter izzive, s katerimi se srečujejo. Ob ogledu kmetije je minister izpostavil pozitivno razmišljanje in dobre ideje za razvoj kmetije. »To je dober primer, kako lahko vsaka kmetije poišče svoje priložnosti na trgu za to, da si stabilizira prihodke ter dejavnost. Pridelava mikrozelenjave je lahko tržna niša za prodajo končnim potrošnikom, predvsem pa za hotele, restavracije in catering. To je nova ponudba, ki je zelo specifična, za kar potrebujemo tudi specifične kupce. Iz ene kmetije ne moremo oskrbeti celotne Slovenije, saj imajo pridelki kratek rok uporabe. Zato vidim priložnost, da se še kakšna kmetije začne ukvarjati s pridelavo te posebne zelenjave.« Dodal je, da je iskanje novih tržnih niš za srednje in male kmetije zelo pomembno.

Sledilo je srečanje s predstavniki Kmetijske zadruge Šentjur. Pogovorili so se o tekočem delu kmetijske zadruge in izzivih, s katerimi se srečujejo. Minister je poudaril pomen zadružništva in povezovanja med kmeti za razvoj kmetijstva v Sloveniji. Kmetijska zadruga Šentjur ima v lasti sedem kmetijskih trgovin. V le teh prodaja pridelke, ki jih odkupuje od lokalnih kmetov, med drugim meso, mleko, les in gozdne sadeže. V letu 2020 so praznovali 30 letnico delovanja.

Današnji delovni obisk je minister zaključil na srečanju s predstavniki občine Šentjur. Pogovorili so se o aktualnih občinskih projektih s področja kmetijstva. Dr. Podgoršek je izpostavil, da so obiski na terenu v tem obdobju zelo pomembni; »V tem trenutku smo v pripravi izvedbenega dela strateškega načrta skupne kmetijske politike za novo obdobje, zato je spremljanje dogajanja na terenu izjemno pomembno tako zame kot za ekipo ministrstva. Na podlagi teh izkušenj bomo lahko pripravili še bolj učinkovit izvedbeni del strateškega načrta.«