Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. februarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.33 si je na poti na Šenturško goro, občina Cerklje na Gorenjskem, planinec pri padcu poškodoval nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanca oskrbeli in s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 14.57 se je na smučišču na Rogli v občini Zreče poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču so poškodovano oskrbeli in prepeljali do koče. Poškodovano osebo so svojci odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 9.43 si je pri sestopu z Jošta, občina Kranj, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v dolino.

Ob 10.50 si je na smučišču na Soriški planini, občina Železniki, smučarka poškodovala glavo. Reševalci na smučišču so poškodovanko oskrbeli, policijski helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik na krovu pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 13.00 je na robu gozda v bližini naselja Okroglo, občina Naklo, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Gasilci GARS Kranj so skupaj z gorskimi reševalci GRS Kranj padalca rešili z drevesa.

Ob 12.48 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču. Policijski helikopter LPE z dežurno ekipa GRS Brnik na krovu pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 13.55 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Reševalci na smučišču so poškodovanca oskrbeli, policijski helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

  

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.07 se je v Juhartovi ulic v Šempetru v Savinjski dolini v občini Žalec pri gradbenih delih prevrnil delovni stroj in poškodoval delavca. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator in preverili iztekanje motornih tekočin. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 10.48 je pri spravilu lesa v gozdu blizu naselja Stanovsko v občini Poljčane prišlo do delovne nesreče. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljčane so nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in zavarovanju mesta pristanka helikopterja. Poškodovano osebo je helikopter SV s posadko Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu prepeljal v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 9.48 so v naselju Stoperce, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 7.55 sta na Laborah v Kranju trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter očistili cesto.

Ob 19.20 sta v Likozarjevi ulici v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah na cestišču. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 23.44 se je na avtocesti pri Kranju v prometni nesreči osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator ter posuli z absorbentom po izteklih motornih tekočinah. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.52 je v naselju Vučja vas, občina Križevci pri Ljutomeru, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Voznik je na kraju nesreče podlegel poškodbam. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in vlečni službi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.07 sta na cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo zagorelo. Gasilci PGD Tolmin in Kobarid so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na vozilu, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in počistili cestišče. Dve poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 7.10 je na avtocesti Postojna–Unec, občina Cerknica, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila, nakar ga je odbilo v drugo osebno vozilo, ki se je skušalo izogniti nesreči. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili preminulo osebo in nudili prvo pomoč poškodovanem vozniku. Na osebnih vozilih so odklopili akumulatorja in elektro inštalacijo tovornega vozila ter cestnemu podjetju pomagali pri sanaciji razlitih motornih tekočin. Reševalci NMP Postojna so poškodovanega voznika oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.56 sta se v ulici Rakovške čete v Rakeku, občina Cerknica, oplazila osebno vozilo in motor. Pri padcu se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo, s katerim je bil prepeljan na opazovanje v Zdravstveni dom (ZD) Cerknica.

Izpostava Ptuj

Ob 14.38 sta v Cvetkovcih, občina Ormož, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili nadaljnjo iztekanje motornih tekočin ter počistili vozišče. Reševalci NMP so tri poškodovane osebe prepeljali v bolnišnico.

Ob 20.59 sta v Savcih, občina Sveti Tomaž, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so odklopili akumulatorja na vozilih, zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, reševalcem NMP Ormož pomagali pri oskrbi poškodovane osebe in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci so poškodovano osebo odpeljali v Splošno bolnišnico Ptuj. 

Izpostava Trbovlje

Ob 14.07 sta na Rudarski cesti v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka ter očistili vozišče. Cesta je bila v času intervencije delno prevozna. Ponesrečence so reševalci NMP odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.29 so se v Ulici bratov Mernik v Zrečah vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zreče so ogenj pogasili, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 20.02 je v naselju Loka, občina Tržič, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na del ostrešja. Gasilci GARS Kranj, PGD Križe, Bistrica pri Tržiču, Kovor in Tržič so požar pogasili in pregledali okolico pogorišča s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 so v naselju Rožengrunt, občina Sveta Ana, zagorele saje v dimniku vikenda. Gasilci PGD Sveta Ana so varovali dimnik do izgoretja saj in ga pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do pregleda s strani dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.59 so v naselju Višnje, občina Ajdovščina, tlele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so požar pogasili, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 20.10 so v Študentovski ulici v Idriji zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili, očistili dimnik, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 12.58 je na Mariborski cesti na Ptuju zagorelo na balkonu stanovanjske hiše. Požar se je razširil na fasado in napušč. Gasilci PGD Ptuj so požar, ki je poškodoval okoli 6 kvadratnih metrov fasade in 4 kvadratne metre napušča, pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.07 so v naselju Šmiklavž, občina Slovenj Gradec,  zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Podgorje, Raduše in Slovenj Gradec. Pogasili so požar in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.07 je na Legnu v občini Slovenj Gradec zagorel stanovanjski objekt velikosti 10 x 7 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Legen, Pameče-Troblje, Slovenj Gradec, Šmartno, Stari trg, Raduše in Podgorje. Pogorelo je ostrešje in zgornji del objekta. Gasilci so obvarovali bližnje gospodarsko poslopje ter živali v njem. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.21 se je na lokalni cesti med Študo in Malo Loko, občina Domžale, kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Pred prihodom gasilcev je dim že pojenjal, gasilci PGD Študa in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale pa so vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.15 je v kraju Podgorje pri Pišecah, občina Brežice, gorel travnik na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pišece, Bizeljsko in Globoko so preprečili širitev požara proti gospodarskemu poslopju in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 18.26 je v Marezigah, občina Koper, zagorelo grmičevje. Požar na površini 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Babiči.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.54 je ob lokalni cesti med Jevnico in Tujim Grmom, občina Ljubljana, gorelo na travniku. Gasilci PGD Jevnica in Prežganje ter Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s hitro intervencijo preprečili širitev požara v gozd. Pogasili so okoli 200 kvadratnih metrov goreče trave.

Ob 15.26 so v Sneberjah, občina Ljubljana, ob reki Savi gasilci GB Ljubljana pogasili travniški požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 20.38 je na Kolodvorski cesti v Kočevju ob železniški progi gorela suha trava na površini okoli 1500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 21.23 je na Trati, občina Kočevje, zagorela suha trava na površini 5000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 12.48 je gorelo na težko dostopnem hribu v naselju Rošpoh - del, občina Maribor. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so požar na površini okoli 0,1 hektarja pogasili. Pri začetnem gašenju se je poškodoval domačin, kateri bo nadaljnjo zdravniško oskrbo poiskal sam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 je nad naseljem Velike Žablje v občini Ajdovščina gorela suha trava. Požar na površini okoli enega hektarja so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Šmarje.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.30 je pri Dragomlji vasi, občina Metlika, gorela suha trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dragomlja vas.

Ob 16.07 sta pri naselju Hrastno, občina Šentrupert, goreli suha trava in podrast. Požar se je razširil še na gozd in zložena drva. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 16.12 je v bližini naselja Plemberk, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli enega hektarja so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 sta v naselju Bukovica pri Vodicah, občina Vodice, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjsko-Ljubljanske regije na varnem kraju uničila pehotno strelivo in angleško ročno bombo, kalibra 60 milimetrov, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Sredstva je našel občan med urejanjem sadovnjaka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.43 je v naselju Paljevo, občina Kanal, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila topovsko granato kalibra 75 mm, francoske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.07 je občan na območju Borje pri Mlinšah v občini Zagorje ob Savi pri pregledovanju terena z detektorjem kovin, odkril vadbeni naboj za minomet kalibra 30 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so dodatno preiskali še del okolice ter našli naboje 7,9 mm iz istega obdobja. Vse skupaj so uničili na varnem kraju. Na kraju je bila prisotna tudi patrulja PP Zagorje ob Savi.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.56 so v Sestranski vasi, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci PGD Gorenja vas s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka so jo oskrbeli in nudili pomoč pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.38 so na Povšetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop policistom in reševalcem NMP Ljubljana, ki so v stanovanju našli preminulo osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.54 so v naselju Rodine, občina Črnomelj, gasilci PGD Črnomelj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so ugotovili, da je oseba preminula.

Izpostava Postojna

Ob 18.04 so v naselju Stara vas pri Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/