Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve na vojaško agresijo Ruske federacije na Ukrajino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija najostreje obsoja vojaško agresijo Ruske federacije na Ukrajino ter podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Ministrstvo za zunanje zadeve se redno usklajuje z državami članicami EU in mednarodnimi partnerji. Slovenske državljane, ki se nahajajo v Ukrajini, pozivamo, da čim hitreje varno zapustijo državo.

Ukrajina je neodvisna in suverena država z mednarodno priznanimi državnimi mejami. Vojaška invazija Ruske federacije na Ukrajino je grožnja evropski varnostni arhitekturi in svetovnemu miru ter pomeni hudo kršitev mednarodnega prava in mednarodnih sporazumov, vključno z Ustanovno listino Organizacije združenih narodov (OZN), Resolucijo Varnostnega sveta OZN 2202, Helsinško sklepno listino, Pariško listino in memorandumom iz Budimpešte. Gre za enostransko kršitev mednarodnopravnega reda in rušenje temeljev, na katerih je bil v zadnjih desetletjih zgrajen mir in medsebojno spoštovanje suverenosti držav v demokratičnih civilizacijah.

Slovenija, tudi v okviru Evropske unije in zveze Nato, odločno podpira Ukrajino in njene prebivalce.

Slovenija je podprla sprejetje strogih omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo na ravni EU. Države članice se glede vseh aktivnosti EU in njenih partnerjev kot tudi glede aktivnosti diplomatskega osebja v Kijevu redno usklajujejo. Prav tako poteka redno usklajevanje na ravni EU o pomoči in podpori Ukrajini in njenim prebivalcem.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v rednem stiku z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kijevu, ki ostaja operativno na ravni nujnega osebja. Konzularno poslovanje je do nadaljnega ustavljeno.

Slovenske državljane, ki se trenutno nahajajo v Ukrajini, pozivamo, da čim hitreje varno zapustijo državo.