Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar je v Londonu podpisal izjavo o krepitvi odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Londonu sestal z državno sekretarko za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Elizabeth Truss, s katero sta podpisala Skupno izjavo o nameri za krepitev dvostranskih odnosov med državama. Srečal se je tudi s predsedujočim 26. zasedanju pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP 26) Alokom Sharmo.
Minister in državna sekretarka sedita za mizo

Dvostransko srečanje ministra dr. Logarja z državno sekretarko za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Elizabeth Truss | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 4

Minister dr. Logar in državna sekretarka Truss sta poudarila, da sta Slovenija in Združeno kraljestvo partnerici in zaveznici, ki delita skupne vrednote in imata sorodne interese pri veliko tematikah in politikah. Državi, ki v letošnjem letu obeležujeta 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, družijo prijateljske vezi in zelo dobro sodelovanje tako z bilateralnega vidika kot na regionalni in multilateralni ravni. Sogovornika sta potrdila obojestranski interes za nadaljnjo krepitev odnosov med državama na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, varnostnem in drugih področjih.

Z namenom nadaljnjega utrjevanja vezi in sodelovanja ter krepitve političnega dialoga med državama sta minister dr. Logar in državna sekretarka Truss slavnostno podpisala Skupno izjavo o nameri za krepitev dvostranskih odnosov med Slovenijo in Združenim kraljestvom. V besedilu izjave so navedeni trije sklopi prednostnih področij sodelovanja: zunanja politika in varnost, gospodarstvo ter znanost, izobraževanje in kultura.

Zunanja ministra sta v pogovoru izmenjala še poglede in stališča o aktualnih mednarodnih temah, s poudarkom na dogajanju v zvezi z Rusko federacijo in Ukrajino, razmerah na Zahodnem Balkanu ter podpori Slovenije in Združenega kraljestva državam Zahodnega Balkana na njihovi evro-atlantski poti. Med temami pogovorov je bilo tudi izvajanje Sporazuma EU in Združenega kraljestva o izstopu oziroma Protokola o Irski/Severni Irski. Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije nadaljnjim konstruktivnim pogovorom med Evropsko komisijo in Združenim kraljestvom v povezavi z izvajanjem Sporazuma oziroma Protokola. Govorila sta tudi o sodelovanju obeh držav v okviru mednarodnih organizacij, kjer ju družijo enake vrednote in podobna stališča.

Minister dr. Logar se je srečal tudi s predsedujočim COP26 (angleško 26th UN Climate Change Conference) ministrom Sharmo. Razpravljala sta predvsem o zaključkih zasedanja COP 26 v Glasgowu in o pripravah na naslednjo konferenco COP 27, ki bo potekala novembra 2022 v Egiptu.