Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec na inavguracijskem sestanku UNESCO katedre

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V prostorih Univerze na Primorskem je danes potekal inavguracijski sestanek UNESCO Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.

UNESCO Katedro za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini je pridobila Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v partnerstvu s Parkom Škocjanske jame.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ob tem poudarila, da katedra zapolnjuje vrzel že obstoječih UNESCO kateder v svetu. »Z inovativnim načinom izobraževanja študentov in širše javnosti je namen katedre presegati stereotipne delitve med naravo in kulturo, narodi in etničnimi skupnostmi, strokovnimi sektorji, ki se ukvarjajo z dediščino, ter spodbujati vključevanje, sodelovanje, zavedanje, empatijo in mir. Glavni cilj je torej razvijati celosten pristop do dediščine. Pri tem pa bo katedra, prepričana sem, zasledovala kakovost v visokem šolstvu, plemenitila svoje raziskovalno delo in tudi sodelovanje z gospodarstvom.«

Visokošolske in raziskovalne institucije povsod po svetu preko mreže UNESCO kateder združujejo človeške in materialne vire, kar je uspešen način za soočanje s perečimi izzivi sodobnega sveta, in na ta način prispevajo k razvoju. UNESCO Katedra za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini je že četrta UNESCO katedra v Sloveniji.