Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Kustec na Inštitutu InnoRenew CoE podprla raziskovalno odličnost

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je danes v Izoli udeležila podelitve certifikata poslovne odličnosti EFQM raziskovalnemu inštitutu InnoRenew CoE

V nagovoru je ministrica Kustec izpostavila pomembnost pridobitve novega raziskovalnega centra: "Inštitut predstavlja pomemben mejnik za razvoj znanosti in inovacij tako v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Na ministrstvu na številne načine podpiramo znanstvenoraziskovalne institucije, ki se zavedajo izzivov 21. stoletja, predvsem pa prestrukturiranja celotne družbe v trajnostno naravnano inovativnost. Raziskovalni Inštitut InnoRenew je odličen zgled te prakse."

Inštitut InnoRenew predstavlja namreč primer interdisciplinarne znanosti in znanstvenih praks, ki na podlagi usmeritve v trajnostni razvoj spodbujajo kreativnosti, inovativnosti, sodelovanje z industrijo in vključevanje družbe. Ob tem je ministrica poudarila, da je vlaganje v raziskovalno infrastrukturo predpogoj za učinkovito, odporno in konkurenčno Slovenijo in Evropo: "Tudi zato je toliko bolj pomemben dosežek slovenskega predsedstva, dosežen dogovor o več 10 milijard vrednih Evropskih partnerstvih, ki so umerjena v večjo učinkovitost Evropskega raziskovalnega prostora. Z njimi bomo pospešili razvoj znanosti in omogočili več učinkov za državljane." Pomemben del Evropskega raziskovalnega prostora postaja sedaj tudi InnoRenew CoE. Ministrica Kustec je ob tem poudarila, da je Inštitut odličen zgled za mednarodno raziskovalno odličnost, za podporo raziskovalne sfere gospodarstvu in za ozaveščanje in vključevanje javnosti v raziskovalne aktivnosti. To je prepoznala tudi evropska komisarka Mariye Gabriel s priznanjem Bauhaus.

Ob prejemu certifikata je ministrica Kustec čestitala zaposlenim na inštitutu in izpostavila: "Inštitut s svojim delovanjem dokazuje, da je ob uspešnem znanstvenem delu pomembno tudi dobro upravljanje organizacije. Le tako lahko inštitucija izkoristi vse možne sinergije, ki jih ponujajo znanje, izkušnje in kompetence raziskovalcev. Verjamem, da je pred njim še svetla prihodnost."