Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na forumu za sodelovanje v Indopacifiku v Parizu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil prvega ministrskega foruma za sodelovanje v Indopacifiku, ki ga je v okviru svojega programa predsedovanja Svetu Evropske unije gostila Francija. Zunanji ministri držav članic Evropske Unije in zunanji ministri držav Jugovzhodne Azije so razpravljali o možnostih poglobitve sodelovanja. Glavne teme foruma so bile: varnostne razmere, globalna vprašanja (podnebje, okolje, zdravje, oceani) ter povezljivost in digitalna vprašanja.

Minister dr. Logar je v razpravi o povezljivosti in digitalnih vprašanjih poudaril pomen kakovostne in trajnostne povezanosti med Evropo in Indopacifikom z upoštevanjem globalne perspektive in razmer. Poudaril je, da je v tem pogledu srečanje zunanjih ministrov pomemben korak k izvajanju in uresničevanju zavez Unije iz Strategije EU za sodelovanje v Indopacifiku. Francoskemu predsedstvu Svetu Evropske Unije pa se je zahvalil za odlično in pravočasno pobudo.

Ob robu foruma se je minister dr. Logar dvostransko srečal z zunanjima ministricama Indonezije in Avstralije. V pogovorih so se osredotočili na krepitev bilateralnega sodelovanja in multilateralnega povezovanja. Izmenjali so tudi stališča o aktualnih razmerah v posameznih regijah in na globalni ravni.