Skoči do osrednje vsebine

Izredni Svet za zunanje zadeve obsodil priznanje samooklicanih ljudskih republik na vzhodu Ukrajine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministri za zunanje zadeve EU so na izrednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve (angleško The Foreign Affairs Council – FAC) nadaljevali včerajšnjo razpravo iz rednega zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Varnostne razmere v vzhodni Evropi so se dodatno zaostrile po odločitvi ruskega predsednika Putina o priznanju dveh samooklicanih ljudskih republik Donecka in Luganska na vzhodu Ukrajine, ki je bila sprejeta 21. februarja 2022.
Izredno zasedanje Sveta za zunanje zadeve

Izredno zasedanje Sveta za zunanje zadeve | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministri za zunanje zadeve so odločno, enotno in strogo obsodili enostransko priznanje "neodvisnosti" Donecka in Luganska s strani Ruske federacije. Ministri so pozvali Rusijo k umiritvi razmer in preklicu odločitev, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom, Ustanovno listino Organizacije združenih narodov in temeljnimi dokumenti evropske varnostne arhitekture. Ponovno so izrazili tudi polno podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine ter njenim prebivalcem.

Ministri so dosegli politično soglasje o usklajevanju diplomatskih aktivnosti Unije. Sprejeli so tudi dogovor o sprejemu uvodnega svežnja ciljnih omejevalnih ukrepov zoper posameznike, predstavnike Dume, ki so glasovali za nezakonito odločitev, odločevalce, odgovorne za ogrožanje ozemeljske celovitosti Ukrajine, predstavnike obrambne veje, ki so vodili aktivnosti za destabilizaciji in dezinformacijsko kampanjo ter zoper finančne institucije navedenih odločevalcev in finančne institucije, ki so prispevale k nezakonitemu priznanju samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk. 

Minister dr. Logar je v razpravi tudi poudaril, da je treba Ukrajini dati jasno evropsko perspektivo.

EU bo pri sprejemu omejevalnih ukrepov tesno sodelovala s podobno mislečimi partnerji in zavezniki, kot so ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo.