Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Sestavni del uspešne in pravične migracijske politike je učinkovito vračanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je na Dunaju udeležil dvodnevne ministrske konference o vračanju, na kateri so se udeleženci seznanili s trenutnim stanjem na področju migracij in se zavzeli za krepitev regionalnega sodelovanja pri vračanju.
Ministrska konferenca o vračanju je potekala 21. in 22. februarja 2022 na Dunaju. velika dvorana z lestenci, za omizjem sedijo ministri

Ministrska konferenca o vračanju je potekala 21. in 22. februarja 2022 na Dunaju. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

»Za učinkovito obvladovanje migracijskih tokov je potreben enoten pristop in okrepljeno sodelovanje z našimi regionalnimi partnerji,« je poudaril minister Hojs in spomnil na dogovor ministrov z zasedanja EU-Zahodni Balkan, ki smo decembra lani organizirali med predsedovanjem Svetu EU.

»Sestavni del uspešne in pravične migracijske politike je učinkovito in hitro vračanje oseb, ki niso zaprosile za mednarodno zaščito ali do nje niso upravičene,« je poudaril enega ključnih stebrov migracijske politike minister Hojs. Zavzel se je za vzpostavitev delujočega in trajnostnega sistema na regionalni ravni, ki bo temeljil na solidarnosti in medsebojni pomoči. Predlagal je pomoč v obliki finančnih sredstev EU za izgradnjo zmogljivosti, operativnega sodelovanja in izmenjavi informacij, pa tudi strokovne podpore pri pripravi zakonodajnih podlag, ki bodo zmanjševale možnosti zlorab (predvsem azilnih postopkov) in bodo skladne z evropskimi standardi.

Za celovit pristop k preprečevanju nezakonitih migracij je treba po besedah ministra Hojsa izboljšati sodelovanje s tretjimi državami in doseči pripravljenost držav izvora za ponovni sprejem in reintegracijo lastnih državljanov. »Ob tem je pomembno, da naši partnerji na Zahodnem Balkanu približajo svoje vizumske režime vizumski politiki EU,« je sklenil minister.

Ministri so se v razpravi dotaknili tudi situacije v Ukrajini in njenih možnih vplivov na področje migracij.

Avstrijsko notranje ministrstvo je konferenco organiziralo v sodelovanju s Skupno koordinacijsko platformo za sodelovanje, katere namen je bolj učinkovito upravljanje z nezakonitimi migracijami na vzhodnosredozemski migracijski poti in izboljšanje sodelovanja že obstoječih mehanizmov pomoči državam Zahodnega Balkana, še zlasti pri vračanju, upravljanju meja in azilnih sistemov ter boju proti tihotapljenju migrantov.

Ob robu konference se je minister Hojs sestal z avstrijskim kolegom Gerhardom Karnerjem. Šlo je za srečanje spoznavne narave, potem ko je minister Karner decembra lani prevzel vodenje avstrijskega notranjega ministrstva. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama sosednjih in prijateljskih držav tradicionalno dobro.

Dvostransko srečanje slovenskega in avstrijskega ministra za notranje zadeve ob robu konference na Dunaju. Ministra Karner in Hojs stojita pred slovensko in avstrijsko zastavo.

Avstrijski minister Gerhard Karner in slovenski minister Aleš Hojs | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3