Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o varnostnih razmerah v Evropi in podnebni diplomaciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednje teme zasedanja so bile varnost v Evropi, podnebna diplomacija, položaj v Sahelu ter razmere v Bosni in Hercegovini. Ministri so izvedli tudi vajo kriznega upravljanja v primeru kibernetskega napada. Ob robu zasedanja pa je potekal skupni Svet EU in Svet za sodelovanje v Zalivu (angleško Gulf Cooperation Council – GCC).

Ministri za zunanje zadeve so pred zasedanjem Sveta izmenjali mnenja z zunanjim ministrom Ukrajine Dmitrom Kulebo. Izrazili so podporo EU ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine ter poudarili nujnost njene vključenosti v odločitve, ki vplivajo na evropsko varnost, po načelu »nič o nas brez nas«. Minister dr. Logar je pohvalil umirjeno držo ukrajinskega vodstva v napetih razmerah in izrazil polno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine, njeni suverenosti in neodvisnosti. Poudaril je tudi pomen nadaljevanja diplomatskih prizadevanj v smeri umirjanja razmer.

Ministri so nadaljevali z razpravo o varnostnih razmerah v Evropi in pomenu ohranitve enotnosti EU pri nadaljnjem zoperstavljanju ruskim poskusom spodkopavanja temeljnih načel evropske varnosti. Minister dr. Logar je kot ključno v nadaljnjem delovanju za zagotovitev evropske varnosti izpostavil koordiniran pristop med EU in NATO. Z diplomatskimi napori za umiritev razmer si je potrebno še naprej prizadevati tako bilateralno kot v okviru multilateralnih forumov. Zavzel se je tudi za nadaljnjo podporo in pomoč Ukrajini ter napovedal obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše v Kijevu.

Ministri so pregledali implementacijo sklepov podnebne konference COP 26 (angleško 26th UN Climate Change Conference) iz Glasgowa in izmenjali mnenja o pripravah na naslednjo konferenco COP 27, ki bo novembra 2022 v Sharm el-Sheikhu. Sprejeli so sklepe Sveta EU o podnebni diplomaciji s predlogi prednostnih področij, na katera bi se morala osredotočiti EU, za pospešeno izvajanje dogovorov iz Glasgowa. EU bi morala biti vodilna v svetu na področju podnebne politike in ukrepov ter postati zgled in si skupaj s partnerji prizadevati za večji mednarodni angažma na področju podnebnih sprememb in energije. 

Člani Sveta so opravili še razpravo o razmerah v Bosni in Hercegovini ter o možnem odzivu in nadaljnjem pristopu Unije. Soglasno so podprli perspektivo članstva Bosne in Hercegovine v EU kot ozemeljsko celovite, enotne in suverene države. Pozvali so tudi k aktivaciji zveznih institucij in nadaljevanju reformnega procesa, ki bo Bosni in Hercegovini pomagal doseči napredek na njeni poti približevanja k EU. 

Ob robu Sveta je potekal skupni Svet EU - Svet za sodelovanje v Zalivu (angleško Gulf Cooperation Council – GCC), na katerem je minister dr. Logar podprl poglobljen odnos EU z državami Zaliva, vključno s sklenitvijo prostotrgovinskega sporazuma. Varnost v Zalivu je za Unijo ključnega pomena, saj neposredno vpliva na naše varnostne in gospodarske interese. Ministri EU in držav v Zalivu so poudarili pomen sodelovanja na področju zelenega prehoda, digitalizacije, novih tehnologij in varnostnih vprašanj, vključno z bojem proti terorizmu. Minister dr. Logar je v imenu EU izpostavil sodelovanje pri bližnjevzhodnem mirovnem procesu in regionalnih vprašanjih.

Ministri so izvedli tudi vajo kriznega odzivanja v primeru kibernetskega napada na kritično infrastrukturo EU in identificirali ukrepe odzivanja.

Ob robu zasedanja Sveta se je minister dr. Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve Kraljevine Bahrajna Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem. Razpravljala sta o krepitvi sodelovanja na področju digitalizacije, novih tehnologij, zelenega prehoda, podnebnih sprememb in energetike ter o podpori mladim po pandemiji covida-19.